Polul Nord dispare

Polul Nord dispare

0 61

Conform spuselor si cercetarilor unui om de stiinta american, Polul Nord s-ar putea dezgheta complet pentru scurt timp la sfarsitul acestei veri, eveniment fara precedent in istoria timpurilor moderne, iar pana in 2030, orice urma de gheata ar putea disparea din zona pe perioada verii. Posibilitatea ca stratul subtire de gheata care mai acopera Polul Nord sa se topeasca in aceasta vara este de 50%, a declarat Mark Serreze, un cercetator de la National Snow and Ice Data Center din Boulder, Colorado.
„Am observat in ultimii zece ani o vasta diminuare a gheturilor arctice, in special in ultimii trei ani, iar aceasta tendinta pe termen lung va face sa nu mai existe gheata vara in Oceanul Arctic in jurul anului 2030”, a declarat specialistul. Acesta a adaugat ca, in urma cu ceva ani, acest scenariu era prevazut pentru 2050 sau 2100.
In timpul verii arctice trecute, suprafata banchizei la jumatatea lunii septembrie, momentul culminant al topirii gheturilor, a fost cea mai mica masurata vreodata si probabil cea mai mica din ultimul secol. Gheata s-a topit in proportie de 23%, depasind recordul din 2005.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.