Polonia cauta muncitori romani in constructii

Polonia cauta muncitori romani in constructii

0 247

Guvernul polonez intentioneaza sa angajeze imigranti romani si bulgari pentru a suplini deficitul de 170.000 de muncitori inregistrat in domeniul constructiilor din Polonia, a declarat Andrzej Jachnik, decanul Colegiului de Constructii din Gdansk. „Ducem lipsa de 170.000 de muncitori in domeniul constructiilor iar Guvernul tocmai a negociat aducerea acestora din Romania si Bulgaria”, a declarat Jachnik. „Exista o serie de proiecte majore in domeniul contructiilor stagnate deoarece nu putem face rost de muncitori”, a adaugat el.


Santierele de constructii s-au inmultit in ultima vreme in Polonia, tara ai carei cetateni prefera sa renunte la apartamentele construite in perioada comunista pentru a se muta in case noi ridicate in suburbii.


Pentru a face fata cererii tot mai mari de contructori, colegiul organizeaza cursuri de doi si trei ani in principalele specializari din acest domeniu. Circa 70 la suta dintre absolventi continua studiile la universitate pentru a deveni ingineri.


In pofida acestui fapt, colegiul nu poate face fata cererii de personal calificat de pe piata muncii interne din cauza ca multi dintre constructori prefera sa lucreze in strainatate dar si din cauza declinului demografic inregistrat in randul populatiei tinere. O parte dintre studentii facultatii de Constructii din Polonia recunosc insa ca nu agreeaza ideea de a pleca din Polonia, chiar daca salariul de debut in Marea Britanie poate fi si de zece ori mai mare decat cel obtinut in tara.


Colegiul din Gdansk a inceput sa organzieze tot mai multe cursuri intensive pentru a face fata acestui deficit de personal cu finantare din partea Fondului Social European.


?

Ministrul Transporturilor si Telecomunicatiilor de la Varsovia sustine ca tara sa are nevoie de muncitori si pentru constructia de drumuri si autostrazi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.