Politichia de medic

Politichia de medic

0 111

Spitalul din Codlea nu ar fi fost redeschis fara interventie politica. Nu este vreun elogiu adus ingerintei politichiei in sistemul medical ci constatarea amara ca la Codlea ar mai fi putut muri mult si bine pacienti in fata spitalului iar codlenii ar fi putut fi si acum in greva foamei ori alte forme de protest extrem ca tot nu ar fi obtinut clasificarea care sa permita unitatii sa functioneze. Sa nu se amageasca cineva ca maharii de la Ministerul Sanatatii au fost induiosati de marsurile funebre organizate in fata spitalului de catre codleni sau de lanturile umane din jurul unitatii, in semn ca localnicii doresc sa aiba in localitate in spital functional. Sau calculele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate i-ar fi convins pe ministru & comp. sa revina asupra deciziei imbecile de a inchide spitale in tara fara sa ofere solutii alternative in teritoriu. Ca sa deschida ochii ministrului asupra necesitatii de a reda comunitatii spitalul inchis abuziv a fost nevoie de o interventie politica, unde nu argumentele medicale primeaza ci lejerul santaj de protocol. In baza caruia poti sa ii spui ministrului de la obrazul politic ca a facut o prostie si ca are o ocazie la fel de politica sa o indrepte in ceasul al doisprezecelea.
Acum ca situatiile de la Codlea – dar si de la Victoria, unde oricum exista varianta colaborarii cu un partener privat – s-au rezolvat, poti sa te intrebi, in calitate de pacient care se poate trezi in orice localitate mai mica sau vitregita politic cu lacatul pe usa spitalului, cum ar fi mai bine. Sa ai la minister un ministru competent dar fara fonduri sau sa ai in teritoriu o echipa politica suficient de puternica cat sa negocieze deblocarea banilor, dincolo de argumente medicale? Chiar daca va fi mereu suspectata ca face asta doar din calcul politic, nu din considerente medicale ori umanitare.
Cand problema a fost depasita, raspunsul aproape ca nu mai conteaza. Ramane doar constatare, mai potrivita decat oricand pe taram medical, ca politica este un rau necesar. Un antibiotic administrat pentru a contracara un microb care nu se da vindecat altfel. E mai bine sa nu recurgi la el, dar o faci cand ai epuizat toate celelalte cai.
Iata ca traficul de influenta nu se practica politic doar de catre gulerele albe. Acum au aparut si halatele albe, iar purtatorii lor nu sunt medici.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.