Politica forfetara a ministrului Pogea

Politica forfetara a ministrului Pogea

0 168

Dand actualul guvern tot mai mult din colt in colt in lipsa banilor, pe care si asa, pe cei putini existenti, nu stie sa-i gestioneze in folosul tarii, s-a ajuns la ideea impozitarii forfetare, cel putin in sase domenii de actiyitate, incare guvernantii banuiesc multi evazionisti fiscali. Adica societati comerciale care au ocazia si posibilitatea sa se vaiete ca nu au profit, platind astfel taxe mai mici, in realitate putand sa bage bani frumusei in buzunar. De aceea se va tine cont de profilul afacerii la aplicarea acestui impozit forfetar
Astfel, au fost vizate sase domenii, a caror tipuri de afaceri sunt: industria alimentara, cea a bauturilor, comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul, hoteluri si restaurante, imobiliare si constructii.
Intr-adevar, in comert, de pilda, poti spune: ma, azi am vandut doar de atatia bani, restul am aruncat, ca mi s-a stricat. La fel se poate proceda si in celelalte domenii avute in vedere.
Pogea acuza firmele din domeniile vizate ca sunt vinovate de pierderi de 70% din PIB pe anul 2007. Eu cred ca exagereaza, cu toate ca posibilitati exista. Si Pogea concluzioneaza: fie firmele merg foarte prost si nu castiga nimic, fie nu declara toata activitatea, platind impozite mult sub cele ce ar trebui sa le achite statului. Astfel, afirma ministrul Finantelor, aceste sase sectoare ale activitatii economice nu platesc mai nimic la buget. Implementandu-se in noul cod fiscal impozitul forfetar, se combate economia la „gri”.
Cuantumul impozitului forfetar care va fi aplicat urmeaza sa fie calculat in functie de tipul de activitate. La restaurante se poate lua numarul de mese din saloane – va mai amintiti de palmieristul ministru al turismului, Agathon, cu numaratul scaunelor din carciuma? La altele din cele sase vizate se poate lua un procent fix din cifra medie de afaceri sau vanzari pe o anumita perioada. Acesta ar fi un calcul pe baza de ochiometrie. Si se mai pune si problema stabilirii, pur si simplu, a unei sume fixe, luata aleatoriu si fara nu stiu ce calcule sau cifre practice.
Este clar ca actualul guvern e disperat si da din colt in colt ca un fumator inrait cand nu gaseste o tigara.
Nu spun ca, in anumite privinte, un impozit forfetar nu ar fi benefic, atat bugetului, cat si firmelor vizate. Asta insa cu conditia ca acest impozit sa fie mic, nu cum, sunt sigur, va fi stabilit de finantistii din Guvern. Ar fi o incasare sigura si ar permite agentilor economici investitii.
Dar ce vor face disperatii monstruoasei coalitii nu va duce decat la inmultirea falimentelor, mai ales in actualul context.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.