Polita de asigurare obligatorie pentru locuinte

Polita de asigurare obligatorie pentru locuinte

0 187

Numarul politelor de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) a ajus, in perioada 15 iulie 2010 – 16 mai 2011, la numai sase la suta din totalul fondului locativ, ceea ce inseamna 496.672, majoritatea fiind in mediul urban, a spus joi Marius Bulugea, director al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), intr-o conferinta de specialitate. ‘In mediul urban s-au incheiat 377.987 polite, iar in cel rural 118.685 polite.
Cele mai multe, 23% din total, s-au incheiat in Bucuresti, Muntenia – 8%, Transilvania si Moldova, cate 15%, Dobrogea – 9%, in timp ce in Maramuresul reprezinta numai 2% din totalul acestor polite. Estimam ca pana la sfarsitul perioadei legale, 15 iulie 2011, sa atingem o pondere de minim 10% de locuinte asigurate’, a spus Marius Bulugea.
Dintre PAID-urile incheiate, 408.796 (82%) sunt pentru locuinte de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal) si 87.876 (18%) sunt pentru locuinte de tip B (constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare).

Cutremurul este, totusi, un risc gestionabil si Romania
”Cutremurele nu stiu ce este civilizatia, matematica, fizica, probabilitatile. Ele nu tin cont de date limita pentru incheierea de polite de asigurari. Gradul de educatie al populatiei din Romania pentru protejarea in caz de cutremur nu este prea ridicat, depinde in principal de experienta fiecaruia. Cutremurul este, totusi, un risc gestionabil si Romania are un sistem de avertizare bine pus la punct”, a spus Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamantului.
Totodata, Gheorghe Marmureanu trage un semnal de alarma in ceea ce priveste siguranta noilor constructii, de dupa 1990, din punct de vedere seismic, aratand ca sunt si cladiri care au fost ridicate fara sa se tina seama de normele romanesti.
Cu toate ca politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) au fost concepute ca un instrument de protectie sociala a populatiei impotriva dezastrelor naturale, cu preturi cuprinse intre 10 si 20 de euro pe an, exista primari care spun ca nu ii vor amenda pe cei care nu respecta aceasta lege.
Conform legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor, toti primarii sunt obligati sa furnizeze catre PAID, in format electronic, lista tuturor constructiilor cu destinatia de locuinta, inclusiv a celor cu destinatie de locuinta sociala, amplasate in unitatea administrativ-teritoriala in cauza.
Asigurarile obligatorii de locuinte se pot incheia doar prin cele 13 companii membre ale PAID – ABC Asigurari, Astra, Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Genelali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.