Pogonaru, AOAR: Ne indreptam rapid catre stagflatie

Pogonaru, AOAR:
Ne indreptam rapid catre stagflatie

0 70

Romania se indreapta cu pasi foarte rapizi spre stagflatie (fenomen care combina incetinirea cresterii economice cu accelerarea inflatiei) din cauza distrugerii lanturilor de creare a valorii in economie. Vom ajunge sa avem importuri ridicate si somaj tot mai ridicat”, a declarat luni Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Potrivit sefului AOAR, am putea sa ne asteptam la o revenire “mai devreme decat credem a cresterii segmentului imobiliar pe fondul dezvoltarii retailului modern (lanturile de super si hypermarketuri).
“Am putea vedea o noua perioada de reinvestire in sectorul imobiliar mai curand decat ne-am astepta. Sunt investitii foarte mari in domeniul lanturilor de retail din Romania. Se repeta pasii, ii repeta cine poate, cine are acces la creditare, multinationalele”, considera Pogonaru.
Conceptul de stagflatie este cunoscut in mare parte deoarece, in teoria macroeconomica de dupa al doilea razboi mondial, inflatia si recesiunea erau privite ca excluzandu-se reciproc. Stagflatia este un fenomen foarte dificil si costisitor de eradicat.
Economistii ofera doua explicatii principale despre cauzele aparitiei stagflatiei. Prima explicatie este cea conform careia stagflatia poate rezulta atunci cand economia este incetinita de un soc nefavorabil (cum ar fi cresterea pretului petrolului intr-o tara importatoare de petrol), care tinde sa ridice preturile si sa incetineasca economia prin derentabilizarea productiei. Acest tip de stagflatie prezinta o dilema politica deoarece marea parte a actiunilor de a lupta impotriva inflatiei agraveaza stagnarea economica si reciproc.
A doua explicatie este cea conform careia stagflatia si inflatia pot rezulta dintr-o reglementare excesiva a pietelor de bunuri si celei a muncii.

Ambele explicatii sunt oferite in legatura cu stagflatia globala din anii 1970: a inceput cu o crestere masiva a pretului petrolului, si apoi a continuat pe masura ce bancile nationale au luat masuri excesive de stimulare a politicilor monetare pentru a contracara recesiunea ce a rezultat, cauzand o spirala scapata de sub control a cresterii preturilor si salariilor.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.