Poeziile lui Marko Bela la DNA

Poeziile lui Marko Bela la DNA

0 239

Liderul UDMR Marko Bela este cercetat de procurorii anticoruptie in legatura cu drepturile de autor incasate din publicarea poeziilor, informeaza Mediafax.


Marko a intrat in atentia DNA in primavara, cand a declarat venituri mai mari din drepturile de autor decat cele obtinute in calitate de politician si demnitar. Din declaratia de avere a liderului maghiar reiese ca in calitate de vicepremier Marko a castigat 43.197 de lei, ca lider UDMR 45.376 de lei, iar ca scriitor 90.000 de lei si 16.000 de forinti, in conditiile in care anul trecut nu a publicat nicio carte.
DNA a cerut editurilor maghiare din Transilvania si din Ungaria sa trimita informatii legate de o eventuala colaborare cu Marko Bela, dupa ce vicepremierul a incasat 90.000 de lei de la o editura din drepturile de autor.


Marko Bela a lansat in 2004 un volum de poezii, scos in 500 de exemplare, vandut la 15 lei cartea, si unul de interviuri, editat in 1.000 de exemplare, la 16,5 lei bucata.


Totusi, in 2 mai, ?vicepremierul explica pentru „Kronika” valoarea mare a veniturilor din dreptul de autor prin faptul ca a vandut pentru cinci ani dreptul de publicare a poeziilor sale unei edituri din Ardeal si uneia din Ungaria, fara sa mentioneze care sunt respectivele edituri.


In ceea ce priveste ditura din Transilvania, ar putea fi vorba despre Editura Bookart din Miercurea Ciuc, care ar fi cumparat ?drepturile de editare pe cinci ani asupra lucrarilor literare ale lui Marko. Porivit directorului editurii, Hajdu Aron, citat de Transindex, primul volum de poezii pentru copii scris de presedintele UDMR este programat sa apara in primavara anului 2007, dar in total vor aparea sase carti.


Deci ulterior incheierii contractului Marko n-a publicat nimic, dar in contul sau a aparut cca 1 miliard de lei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.