Podul Vidin-Calafat, pluteste?

Podul Vidin-Calafat, pluteste?

0 94

Despre Podul Vidin-Calafat sigur s-a aflat multe, la nivelul celor doua Guverne de la Bucurestu si Sofia, cu ocazia vizitei pe santier. Cei doi premieri (roman si bulgar) au inspectat impreuna stadiul lucrarilor. Cei doi au declarat ca niciuna dintre parti nu este multumita de desfasurarea lucrarilor la podul ce leaga Calafatul de Vidin.

Boicot spaniol sau prostie romano-bulgara
Intamplare sau nu, podul este construit de doua firme spaniole (castigatoare a unor licitatii), ambele inregistrand intarziri imense. Vinovati de situatie sunt tocmai cei de pe malul celalt. E minciuna cat casa sa spui ca nu poti lucra in Bulgaria la pod din cauza malului celuilalt. Acesta este concluzia pusa de ministrul Berceanu.
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, vineri, la Vidin, in Bulgaria, ca firma spaniola care executa lucrarile la podul de peste Dunare, dintre Calafat si Vidin, minte atunci cand sustine ca sunt intarzieri la constructie din cauza partii romane, noteaza Mediafax.
„Nu poti sa spui ca din cauza ca pe malul celalalt nu stiu ce, ca acolo lucreaza alta firma si are si ea problemele ei. Nu poti sa spui ca nu ai terminat pilotii din cauza malului celuilalt, care este la 400 de metri. De obicei au utilizat chestiunea asta, dar pentru ca de aceasta data am fost eu aici nu au mai reusit s-o utilizeze […] E o minciuna cat casa, pentru ca nu poti sa spui ca nu lucreaza aici (n.r. – in Bulgaria) din cauza de malul romanesc, unde lucreaza o firma, care intamplator este tot spaniola”, a declarat Radu Berceanu.
Multi romani si mai ales noi de la Brasov il stim Berceanu, dar din cate spune el suntem in fata unei dileme balcanice, ori suntem martori a unei crase dovezi de prostie romano-bulgara ori in fata unui boicot spaniol!

Boiko Borisov: Daca nu se prelungeste termenul de finantare a, proiectul va fi oprit
Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat, vineri, la Vidin, ca proiectul podului de peste Dunare, dintre Calafat si localitatea bulgareasca Vidin, va fi oprit in cazul in care Comisia Europeana nu accepta prelungirea termenului de finantare a lucrarilor, astfel incat constructia sa poata fi terminata pana in luna iunie 2011, informeaza Mediafax. „Ce am vazut aici nu-mi place, pentru ca se pierd bani europeni”, a declarat Emil Boc.
Intrebat ce se va intampla in cazul in care Comisia Europeana nu va raspunde favorabil solicitarii comune a Bulgariei si Romaniei de a prelungi termenul de finantare a lucrarilor la podul de la Calafat-Vidin, Boiko Borisov a declarat ca „proiectul va fi oprit”.
La randul sau, premierul Emil Boc a afirmat ca partea romana nu este vinovata de intarzierea lucrarilor de executie a podului, raspunzand astfel unei intrebari venite din partea jurnalistilor bulgari.
„Daca partea Bulgariei era gata puteam spune ca partea romana era vinovata. Haideti sa ne uitam la ce vedem. Asta este cel mai bun raspuns […] Ce am vazut aici nu imi place, pentru ca se pierd bani europeni si anul viitor, in iunie, trebuie sa avem podul gata. Cine crede ca avem timp de pierdut se insala. Din punct de vedere politic, vom face la Bruxelles tot ce este necesar pentru prelungirea finantarii”, a spus Emil Boc.
Guvernele Republicii Bulgaria si Romaniei au adoptat, vineri, la Sofia, o declaratie comuna prin care solicita Comisiei Europene prelungirea pana la 31.12.2011 a termenului de eligibilitate a cheltuielilor pentru toate proiectele Bulgariei si Romaniei finantate prin Programul ex-ISPA. Potrivit informatiilor transmise de Guvern, Romania mai are de cheltuit 650.000 de euro din totalul de 2 miliarde euro, fonduri alocate prin ISPA.
Prin aceeasi declaratie, cele doua tari fac apel la Comisia Europeana sa ofere posibilitatea extinderii pana la 31.12.2012 a termenului de eligibilitate a cheltuielilor pentru proiecte importante aprobate in perioada 2000-2006.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.