PNRR – Planul Nostru de Rașchetat Resurse

PNRR – Planul Nostru de Rașchetat Resurse

1 136

Toată confruntarea pentru prezentarea PNRR (i-aș zice Planul Nostru de Rașchetat Resurse) a ajuns la faza luptei în Parlamentul României. 
După înfățișări și negocieri la Bruxelles, urmate de plîngeri ale Opoziției, am ajuns la prezentarea lui Florin Cîțu.
După părerea mea, ne-au păcălit. Planul nu a fost gata. Ne-au vînturat doar cîteva cifre mari pe domenii. Din alea se pot face și minuni (de oameni deștepți, destoinici și patrioți), dar și escrocherii și învîrteli (în stilul celor contractate de Dan Barna cu fonduri europene).
Dar, vom cheltui și la Călărași și la Sibiu și la Timișoara și la Suceava. Vom trece Munții Carpați este egal cu vom trece marea și vom întrece Europa! Toată prezentarea lui Cîțu nu depășește utilitatea multiplă a unui text care poate fi considerată și o bășcălie și o bătaie de joc și un semn de incompetență și un fel de încropeală din care să mulgă doar cei care decid.
O formă mai complexă va fi prezentată la Comisia Europeană la data fixată, va fi răzuită și îmbunătățită, iar miercuri, 2 iunie, va fi făcută public prin lipire pe diverse uși și gazete. Atunci vom avea ciorna oficială a unor întîmplări economico-politico-financiare în care am putea citi cîteva dintre golăniile cre se pun la cale.

După felul în care premierul s-a prezentat în Parlament și a tras Opoziției o smetie și apoi a citit niște alocări pe domenii, mie îmi este clar că ne aflăm în fața unei încropeli astronomice făcută de un aerian (Cristian Ghinea) și de un bîlbîit care știe economie cît știu și eu astronomie sau Klaus Iohannis chineza veche. Toată prezentarea făcută cu tărăboi în fața parlamentarilor nu poate fi socotită nici raport către țară, nici dezbatere publică, nici explicație pentru Opoziție. N-a fost decît o înșiruire de cifre și domenii. Dragoș Păslaru, unul dintre învîrtitorii de bani din cercul USR-PLUS, zicea la o televiziune că „a fost acces deplin la documente”.

La care documente? Și de ce acestea, dacă erau la liber acces, nu au ajuns la partidele politice de Opoziție și la presă? Și de ce vor fi prezentate abia pe 2 iunie? Și de ce încă sunt străine publicului și cercurilor profesionale și de afaceri? Totul arată ca o afacere dosită și pregătită pentru aprobare europeană și înșfăcare clientelară (românească și europeană).
Toată prezentarea mimată depremier și de gașca sa a fost ecranată de scandalul aniversării din biroul lui Ludovic Orban. Mi se pare o suprapunere emblematică. Pentru parlamentari și pentru presă nu mai este nici o diferență între o aniversare, cu sau fără mască, și dezbaterea unui document care ar trebui să însemne un moment de răscruce pentru țară.

Un jurnalist norocos (sau implicat într-o diversiune!) a scăpat pe țeavă o serie de detalii suplimentare despre alocările în cadrul PNRR.
Cum sunt alocați banii din PNRR
Reproduc și eu paragrafele mari din acest document care are și puncte de-a dreptul șocante. Altele sunt snoabe, nerealiste sau trecute în bătaie de joc. Ai zice că au fost redactate de un ministru beat sau drogat.
Citiți și judecați singuri! Pentru că nu sunt sigur că veți parcurge întreg materialul pînă la sfîrșitul lui, vă anunț că într-una dintre ciornele românești de PNRR (prezentate sau nu la Bruxelles) a fost prevăzută și „o nouă strategie națională anticorupție”. Ea ar trebui să se desfășoare în cadrul unei alocări de 137 milioane de euro.
Nu-mi rămîne decît să vă doresc o lectură și supraviețuire plăcute!

Autor: Cornel Nistorescu

COMENTARII

  1. Nu este nevoie să fi economist sau specialist în investiții ca să realizezi că totul e o mare harneală și abureală. Ăștia mănâncă căkt cu basculanta și prostimea pune botul. Dacă aș fi fost parlamentar, nu am cum că sunt inteligent, l-aș fi întrebat pe câțu mâțu cum se realizează acele investiții bombastice, vine Rumburak cu bagheta magică și apar construcțiile?! Unde va găsi câțu mâțu peste 50.000 de muncitori calificați, când toți sunt plecați din țară?! Pe aici au rămas ciurucurile. Deci cu cine va construi investițiile?! Aaa, înțeleg, încep o lucrare firmele lor de partid, iau toți banii și o lălăie cu lucrarea așa vreo 5-6 ani până se plictisesc românii. Nu se observă lucrările de infrastructură în ce ritm merg?! Noi facem 10 km de autostradă în același timp cât fac chinezii 1.000 de km. Românii își merită soarta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.