PNL în etapă nouă – războiul de uzură fără prizioneri!

PNL în etapă nouă – războiul de uzură fără prizioneri!

0 718

Gruparea așa zis reformistă din PNL, a cărei conducere a fost adjudecată de Rareș Bogdan, s-a repliat pe aliniamentele strategice dinainte stabilite, adică pe contraforturile moderației în declarații și modestiei în obiective urmărite. ,,Pot fi pe locul patru, cinci, într-o mișcare reformistă,, spune primvicepreședintele.
Acum brusc demisia lui Ludovic Orban nu mai este necesară pentru că este tardivă, apreciază primvicepreședintele PNL. Ba, lui Rareș Bogdan îi pare rău că l-a gratulat pe șeful său de partid cu deja viralui,,i s-a umflat capul,, sunând chiar ca un fel de scuze, aruncate în batjocură.
Dorește numai binele partidului, reinstalarea democrației interne, căruia nu-i dorește soarta CDR, iar cu Orban chiar a bea o cafea, doamne ferește alcool, căci nici Ludovic nu prea bea (sic!).
Subitele perieri pe care i le-a administrat șefului său de partid, cum că ar fi totuși un foarte bun președinte de Cameră, sau faptul că nu ar bea alcool, sună cel puțin suspect, după voracitatea atacului de presă declanșat împotriva sa săptămâna trecută.

Taberele așteaptă lumină de la Cotroceni
A mai survenit chiar și o întâlnire a lui Rareș Bogdan cu președintele Iohannis, care ar fi spus doar că țara trebuie guvernată bie și modernizată, dezinteresat fiind de ciorovăiala dintre cei doi lideri liberali.
Conform altor surse președintele dimpotrivă, ar fi cerut oprirea imediată a scandalului și amânarea căsăpirilor interne din partid până la congresul din toamnă. Care ar fi trebuit să aibă loc în mai. Acalmia deci s-a instalat, dar o acalmie absolut înșelătoare.
Sub apele liniștite de la suprafață, pândește pericolul de dedesupt, spune un vechi proverb chinez. Cine cunoaște istoria celor două războaie mondiale știe că au survenit în cursul lor perioade de acalmie, denumite războiul ciudat.
Erau doar perioade de acumulări militare urieșești, pentru o reizbucnire mai feroce a războiului. Exact acest lucru se petrece și în cazul conflictului reformiștilor din PNL cu președintele lor de partid.
Carnasierele lumii animale înainte de a lansa atacul decisiv se retrag pe picioarele din spate pentru a se încorda și a dobândi energie potențială necesară țâșnirii cu viteză.
Și carnasierele lumii noastre politice fac la fel. Rareș Bogdan împreună cu Boc, Roman, Sighiartău, Tișe, au pus batista pe țambal pentru că scopul și l-au atins, au delimitat frontul și au ridicat redutele pentru adăpostirea viitorilor nemulțumiți din partid.

Președintele Iohannis se face că nu se implică… deocamdată
Ieșirea lui Rareș Bogdan, apropiat al lui Iohannis, a fost vitală pentru a-i încredința pe nehotărâții din partid că președintele Iohannis nu vede cu ochi răi rebeliunea din partid și că nu l-ar mai dori pe Orban președinte la PNL. Bineînțeles că a avut grijă să-l delimiteze public pe președinte de inițiativa reformiștilor. Acesta nu va trebui să intervină decât înainte sau chiar în timpul congresului.
Ludovic Orban a beneficiat și el de o ieșire chinuită din partea primarului Devei, care a sunat ca o osana de pe vremea lui Dragnea. Vizibilă a fost nervozitatea lui și indisponibiliatea de a contraargumenta tezele reformiștilor.
A adoptat o atitudine sfidătoare prostească, de a trânti public argumentul ,,Până la congres eu sunt președintele și gata,, ceea ce înseamnă rigidizarea poziției sale în partid, care exclude orice negociere sau reconciliere cu rebelii.
Această atitudine nu face altceva decât să-i îndepărteze și bruma de susținători din partid, mai ales că a pierdut principalul armament din dotare, guvernul.

Ludovic Orban nu mai controlează guvernul ci… Cotroceniul
Florin Cîțu nu-i mai răspunde la comenzi și nu a avut nicio pornire de a-l apăra pe șeful său de partid. La un viitor congres liberal rebelii dacă vor avea sprijinul structurilor guvernamentale, atunci vor avea și sprijinul edililor liberali din țară, care nu pot subzista fără fonduri guvernamentale. De unde și gravitatea distanțării lui Cîțu de Orban, pentru cel din urmă bineînțeles. Sunt informații prezentate la evz conform cărora nu-i mai răspunde nici la telefon. Iată deci de ce ultimul cuvânt îl va avea Iohannis. Care nu vrea să-l alarmeze prea tare pe Orban pentru a nu-l împinge înspre vreo acțiune disperată, inclusiv de a face o alianță tacită cu PSD la Cameră, ceea ce ar bloca inițiativele legislative ale guvernului, sau chiar ar favoriza o moțiune de cenzură a PSD. Matematic, deocamdată Ludovic Orban nu poate câștiga bătălia în primul rând pentru că a comis eroarea fundamentală de a ceda puterea guvernamentală, deci și cea în teritoriu, care este dependentă de precedenta, cum am mai arătat.

Începe războiul de uzură în teritoriu
În acest moment va începe lupta surdă pentru atragerea filialelor nehotărâte, iar Rareș Bogdan deține o momeală extrem de atractivă pentru edilii liberali din țară, promisiunea de a recupera ministerul Dezvoltării și cel a Fondurilor Europene, vitale pentru aceștia.
Iar Orban nu mai poate promite așa ceva, pentru că nu-l crede nimeni că și-ar sacrifica președinția Camerei Deputaților prin conflictul pe care l-ardeclanșa cu USR-Plus.
Cât despre declarația lui Rareș Bogdan că Orban va rămâne un foarte bun șef al acestei camere, ar fi adevărat dacă n-ar fi foarte fals. Nimeni nu-l poate lăsa pe un șef de partid demis din funcție și frustat pe poziția de președinte al celei mai importante camere a Parlamentului, de decizie în majoritatea legilor și ordonanțelor.
Declarația a avut rolul de a-i crea iluzia unei mențineri la vârful partidului, cu scopul de a-l determina să renunțe singur la șefia partidului. După care va urma în scurt timp și debarcarea sa din funcția parlamentară deținută.

Prima dată a scăpat ca prin urechile acului, acum…
Nu trebuie ignorate și posibile acțiuni ce pot fi demarate la DNA, în baza unor informații de la serviciile de informații, cam înainte de congresul liberal.
Achizițiile ilegale de echipamente medicale și măști s-au făcut la Ministerul Sănătății cu știrea și acceptul lui Orban. Există martori și probe deocamdată trecute sub tăcere, care pot apărea în orice moment în dosare și în spațiul public în funcție de calcului strategic din laboratoarele cotroceniste. Deocamdată frontul lui Ludovic Orban nu arată deloc bine, este străpuns în toate părțile și nu se întrevăd îmbunătățiri pentru că nu este clar ce aliați și-ar mai putea atrage din partid. Dacă după defectarea asociației municipiilor și orașelor va urma și cea a uniunii consiliilor județene, în bloc, atunci bătălia se va fi încheiat înainte de a începe cu adevărat.

Recurs la istoria debarcărilor politice
Orban pățește, se pare, ce a pățit Petre Roman în 2001, când tot un grup de așa zis reformiști l-au debarcat din funcția de președinte al PD la Convenția Națională în favoarea lui Băsescu. Care, cu doar câteva luni înainte, îl proslăvea pe fostul premier ,,Ești cel mai bun Petre!,,.
Și atunci piesa principală pentru debarcarea lui Roman a fost secretarul general al Partidului, Vasile Blaga. Acum este secretarul general al PNL, Sighiartău. Și atunci PD-ul prezidat de Petre Roman pierduse alegerile generale și prezidențiale.
Și la PSD, Năstase și Geoană au pățit cam același lucru în același mod. Similar s-a produs și debarcarea lui Crin Antonescu de la șefia PNL, principalul conspirator fiind același Klaus Iohannis.
Care nu și-a dezvăluit adevăratele intenții decât în ultima clipă. Se pare, este aproape sigur, că Orban va repeta istoria, deși o cunoaște foarte bine. Dar în politică nimic nu este sigur până la lăsarea cortinei.

Libiu Mateescu           

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.