PNL: Bugetul minciunii !

PNL: Bugetul minciunii !

0 143

Vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu a declarat, vineri, ca dupa o prima analiza a bugetului de stat propus de Executiv, liberalii au ajuns la concluzia ca este „un buget al minciunii si al incompetentei economice” si a mentionat ca el vede Romania, peste sase luni, fara Guvernul Boc.
„Bugetul Basescu-Boc este bugetul minciunii si al incompetentei economice. O prima analiza a textului bugetului de stat pe anul 2009 arata ca aceste buget nu se adreseaza romanilor, nu are legatura cu problemele economico-financiare ale acestora si nu raspunde la provocarile crizei economice”, a sustinut Eugen Nicolaescu, comunicatorul PNL pe buget.
Liberalul a mentionat ca „toate declaratiile contradictorii ale liderilor celor doua partide si ale Presedintelui-Premier Traian Basescu privind bugetul de stat pe anul 2009, chinurile groaznice ale „facerii” acestui buget isi gasesc acoperire si raspunsuri in textul bugetului”.
Nicolaescu a subliniat ca „incoerenta si incosistenta bugetului de stat arata incompetenta economica a actualilor guvernanti si reflecta fidel declaratiile si boacanele liderilor celor doua partide care au uimit o tara intreaga timp de o luna si jumatate”, adaugand ca pentru fiecare masura propusa, „Guvernul Basescu-Boc ar trebui sa procedeze la cate o rectificare bugetara pentru oricare din promisiunile facute, stabilind un record in aceasta materie”.
Liberalul a spus ca prognoza principalilor indicatori macro-economici pe anul 2009 este contradictorie in ceea ce priveste nivelurile de crestere economica si cele referitoare la impozite si taxe care constituie veniturile bugetului.
„Cu toate ca in Raportul privind situatia macroeconomica pe anul 2009 si proiectia acesteia pe anii 2010-2012 se specifica ca anul 2009 va fi un an dificil si ca s-ar putea ca in prima parte a anului sa existe chiar o restrangere a activitatii economice, se estimeaza o crestere economica de 2,5% fata de 2008. In acelasi timp, stabilirea unei tinte de deficit bugetar de 2% pentru anul 2009 este nerealista, supraestimata, ceea ce va crea dezechilibre majore in 2009”, a apreciat Nicolescu.
In plus, liderul PNL a mentionat ca si resursele pe care se bazeaza bugetul de stat sunt prognozate „deficitar, chiar neprofesionist” – impozitul pe profit creste cu 0,4%, impozitul pe salarii creste cu 9% in 2009 fata de 2008, TVA-ul creste de 8,6% , preturile cresc, dupa estimarile Guvernului, cu 5%, impozitul pe teren/cladiri creste cu 31% ca venit in bugetul consolidat al statului, iar contributia asigurarilor sociale de stat cu 17% in bugetul consolidat.
„Cresterea accizelor este spectaculoasa, peste 33%, fara sa existe o baza legala, in afara anuntului demagogic al premierului privind devansarea unor accize din 2010 in 2009. Consideram ca ar fi fost necesar ca fundamentarea legii bugetului sa fie insotita de o modificare a Codului fiscal la acest capitol. In aceasta situatie, prevederea devine utopica si nerealista”, a adaugat Nicolaescu, mentionand ca veniturile fiscale ale bugetului de stat sunt ori supraestimate si nerealiste.
Despre cresterea de la 32% la 33,5% a veniturilor bugetului de stat in PIB, Nicolaescu a mentionat ca aceasta crestere de 1,5% nu se poate sprijini numai pe majorarea taxelor si impozitelor in conditii de criza economica si financiara, nivelul prognozat fiind nerealist.
In ce priveste cheltuielile cu personalul, liderul PNL a mentionat ca dupa modul in care a fost croit bugetul de stat „nu se vor acorda cresteri salariale personalului bugetar, respectandu-se decizia Presedintelui – premier Traian Basescu de inghetare a salariilor in acest an”.
„Recomandam actualilor guvernanti sa nu mai minta romanii atunci cand povestesc, cu diferite ocazii, cum s-au batut pentru cresterea salariilor si a pensiilor si sa le spuna adevarul: este pentru prima oara in 10 ani de zile cand salariile populatiei in termeni reali vor scadea. Avem un buget de stanga care mai mult redistribuie decat acumuleaza. PNL apreciaza ca acest proiect de buget este pentru guvernantii PDL -PSD, pentru impartirea cascavalului puterii si nu pentru oamenii obisnuiti, obisnuiti cu greutatile traiului de zi cu zi”, a mai spus Eugen Nicolaescu.
Pe de alta parte, liberalul a sustinut ca vede Romania de peste sase luni „fara acest Guvern incompetent si care nu are ce cauta in fruntea tarii si care isi bata joc de soarta oamenilor”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.