Plugarul, obicei din Sercaia in a doua zi de Pasti

Plugarul, obicei din Sercaia in a doua zi de Pasti

0 234

A doua zi de Pasti, in satul brasovean Vad, comuna Sercaia, are loc Plugarul. Spre deosebire de Impuscatul cocosului, care este un obicei al comunitatii maghiare, de aceasta data este vorba de un obicei traditional romanesc, ce se traduce prin cinstirea primei cunune de griu, in speranta unei recolte bogate in anul respectiv si a bunastarii generale pentru comuna.


In ziua de luni (a doua zi de Paste), ceata de feciori si fete a satului (tineri necasatoriti, pina in jurul virstei de 19 ani), imbracati in costume populare, se string impreuna acasa la unul dintre baietii care urmeaza sa intre in armata in anul respectiv si il imbraca pe acesta cu cununi din griu proaspat (pe cap, pe miini, pe picioare, pe corp). El va fi Plugarul ce va fi scos la vale, la vremea cind se termina slujba de la biserica. Va fi purtat pe brate de catre baietii din ceata si insotit de fetele din ceata si de alaiul format, in ritmul melodiilor populare ale zonei. La podul care traverseaza valea se desfasoara toata actiunea. Pe malul apei ceata joaca pe citeva dansuri populare, apoi Plugarul intra in apa si face cruce pe apa.


Partea distractiva este cea cind plugarul isi umple cu apa clopul pe care il poarta pe cap si apoi fuge sa stropeasca lumea adunata. In acest timp i se fura grapa pe care a fost el dus la riu, in scopul de a fi aruncata pe vale. Restul cetasilor au misiunea de a o recupera, aruncindu-se in apa dupa ea.


Se mai fac citeva dansuri de incheiere, dupa care cetasii pleaca sa se schimbe cu haine uscate si se aduna din nou pentru a vizita toate cuplurile casatorite dupa Plugarul din anul precedent. In ultima parte a evenimentului, cetasii se retrag din nou acasa la Plugar, pentru a „scoate jocul”, adica pleaca spre sala caminului cultural unde are loc petrecerea (jocul) pina seara tirziu.


?

?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.