Ploi însemnate cantitativ în perioada 12 iunie – 14 iunie! Cod Galben...

Ploi însemnate cantitativ în perioada 12 iunie – 14 iunie!
Cod Galben de inundații pentru râuri din 19 județe, până luni, la ora 24,00

0 417

Meteorologii au emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ, valabilă în perioada 12 iunie, ora 12,00 – 14 iunie, ora 21,00.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul menționat, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, mai ales în nord-vestul și vestul țării, precum și în zona Carpaților Occidentali și Meridionali și dealurile aferente, unde cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp și izolat, mai ales la munte, 50 l/mp. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie, precum și căderi de grindină.
Astfel de fenomene se vor semnala pe arii și intervale de timp mai restrânse și în regiunile sudice și sud-estice. În vest și nord-vest instabilitatea atmosferică se va manifesta și înainte de începerea intervalului avertizat.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod Galben de inundații pentru râuri din 19 județe, valabilă până luni, la ora 24,00.
Potrivit hidrologilor, în intervalul 12 iunie, ora 6,00 — 13 iunie, ora 24,00, vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Crișul Negru, Crișul Alb (județele Bihor, Arad și Hunedoara), afluenți Mureș inferior, Arieș superior și mijlociu (județele Alba, Hunedoara, Cluj și Arad), Bega — bazin superior, Timiș — bazin superior și afluenți, Bârzava, Caraș și Nera (județele Caraș Severin și Timiș).inundatii bv1
De asemenea, în intervalul 12 iunie, ora 12,00 — 13 iunie, ora 24,00, se pot produce fenomene hidrologice periculoase pe râurile din bazinele hidrografice:
* Someșul Mic — bazin superior și afluenți, Crișul Repede — bazin superior și afluenți (județele Cluj și Bihor),
* Olt — bazinele hidrografice ale afluenților Oltului aferenți sectorului: S.H. Micfalău — Ac. Drăgănești (județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeș și Olt),
* Ialomița (județele Dâmbovița și Prahova),
* Buzău — bazin superior și afluenți (județele Brașov, Covasna și Buzău, Râmnicu Sărat),
* Putna — bazin superior și afluenți (județele Buzău și Vrancea).
Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale Cotelor de Atenție.
Specialiștii INHGA menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri.
În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza hidrologică.
Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o informare meteo de instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ, care va intra în vigoare duminică, la ora 12,00, și va fi valabilă până marți, la ora 21,00, în toate regiunile țării.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.