PLEDOARIE PENTRU FACEBOOK…

PLEDOARIE PENTRU FACEBOOK…

0 847
 
”Seful catre secretara:                                            
Cheama toti angajatii la sedinta. Urgent!
– Prin e-mail?
Nu, prin Facebook. Vin mai repede…
 
Au trecut si sarbatorile de iarna! Gata cu „trei crai de la rasarit”, gata cu „Plugusorul”, a trecut si Boboteaza, ramanand pentru cateva zile doar gerurile Bobotezei!  Infruntand frigul si riscand caderile pe ghiata care dainuie inca pe multe trotuare din centru, m-am reintalnit cu prietenul meu la cafeneaua situata nu departe de Piata Sfatului. Usor absent si  ingandurat prietenul meu! Mai intai am crezut ca era un semn al mahmurelii inerente dupa atatea zile si seri imbelsugate…
Nuu! Motivul era  mult mai prozaic! O matusa  la care tine foarte mult, pe cand avea el cinci ani i-a daruit de Craciun un calutz de lemn pe roti, tot de lemn, si o sorcova. Cu calutul s-a jucat doar prima zi de Craciun ,pana ce i s-a rupt o roata si i-a cazut coada… Insa cu sorcova a strans ceva banisori cu care si-a cumparat, dupa Anul Nou, halvitza. De atunci o iubeste,o viziteaza la toate  sarbatorile si ii duce de fiecare data dulciuri.
De Anul Nou insa, matusa i-a spus ca si-ar dori o tableta cu conexiune la internet ca sa isi faca un cont pe Facebook. Pentru internet e dispusa sa plateasa taxa lunara, insa nu o tine punga sa isi cumpere si tableta, desi are o pensie „onorabila” ( ca fost colectivista fruntasa, cu poza si la panoul de onoare al CAP). Nu-i cunosc matusa, dar i-am sustinut cererea. De ce? Simplu! M-am convins ca Facebook-ul nu numai a castigat alegerile, dar si inimile, mintea si sufletul tuturor,de la  ciobanul din varf de deal, pana la nou alesul  presedinte…
Intrebati-va rudele, prietenii, parintii, bunicii si strabunicii: cand l-ati mai vazut pe intaiul om al tarii transmitand un mesaj catre tara, direct pe Facebook, si nu dintr-un birou cu mobile grele si cu un raf de carti legate in spate, ci chiar din strada, sub caderea poetica a  fulgilor de nea?  Nu tu reflectoare, recuzita si recuziteri, nu tu prompter (…aiurea! Cineva mi-a zis ca era un prompter, acoperit cu o folie transparenta, ca sa nu cada zapada pe ecran!). Apoi,unde daca nu pe Facebook am vazut cum si-au petrecut sarbatorile mai-marii neamului?
Tot acolo am vazut si fotografiile lui KWJ in biserica ortodoxa, pe – se zice – pagina …falsa de Facebook a primei doamne! Si tot acolo cortegiul de masini ale inaltilor prelati ai bisericii ortodoxe, toate numai marci una si una: BMW si Mercedes! Nu tu Cadillac, nu tu Ford, Renault sau Volvo! Nici  macar cea mai vanduta masina a anului – Dacia ! Cu „autohtona” merge doar primul ministru,ca doar el si-a declarat mandru sa fie roman…
Tot de pe FB am aflat si primele stiri despre contactele politice presedintie – guvern, (… a incercat premierul sa joace , la concurenta, pe Twitter, dar a ramas in ofsaid ! ). Pe FB mi-am satisfacut si curiozitatea mea bolnavicioasa privind interiorul palatului prezidential (ca muritor de rand, vizitasem doar Muzeul Cotroceni). Si, drept sa spun ,dupa atat de „plastica” descriere a celei ce abia fusese unsa purtatoare de impresii (sau de cuvant?) , nu vreau sa-l mai vizitez, inainte de a fi exorcizat… Nu daramat  ca ar fi pacat!.
De pe aceesi „retea de socializare” am aflat ca saptamana viitoare KWJ va avea o intalnire cu liderii partidelor politice (numai cele parlamentare, se pare) Hm! Si cine prezicea ca o anume lidera,asa mai blonda, nu va mai calca niciodata in Palatul Cotroceni ,dupa plecarea „viitorului fost”?  Ei bine, sa nu credeti ca sunt un fan neconditionat al FB.
Din surse demne de toata increderea ( a mea numai…) am aflat ca la intalnirea  preconizata domnul presedinte va da indicatii privind trecerea imediata la treaba, si anume: elaborarea noii Constitutii, legea partidelor (simplificata, in asa fel incat fiecare individ sa se declare, daca vrea, partid), legea electorala, votul prin corespondenta. Toate, numai subiecte in premiera! Nimeni nu le-a mai sugerat pana azi, astfel incat, imediat după intalnire, toate partidele vor declara ca vor trece imediat la transpunerea in viata a indicatiilor/dispozitiilor presedintelui.
Asa cum s-a intamplat si cu ridiacrea imunitatii unor parlamentari, tot ca urmare a unei dispozitii imperioase a presedintelui.( pe atunci abia ales!). Mai e nevoie de o pledoarie in favoarea Facebook? Ei bine, exemplul pe care vi-l dau mai jos , este zdrobitor! Scriam luna trecuta ca presedintele a anuntat pe Facebook ca  in 2015 se va „ implica activ într-o campanie națională de încurajare a lecturii.” Sa crape Base, nu altceva !  
Initiativa  am laudat-o sincer. Iata, insa, ca datorita popularitatii Facebook, ideea a fost furata, fara nici o referire la presedintele nostru, chiar de inventatorul retelei, Mark Zuckerberg. Acesta  a declarat că provocarea sa pentru 2015, va fi să citească o carte nouă la fiecare două săptămâni!. Prima carte pe care o va citi este „The End of Power”(Sfarsitul Puterii), de Moisés Naím, un volum care explorează modul în care lumea pare inclinata spre oferi puteri sporite persoanelor, decât în mod tradiţional, când puterea a fost/este deţinută de mari guverne sau organizaţii militare.
A furat celebrul Zuckenberg ideea, savurata de cei peste 1,4 miliarde fani FB de pe mapamond ? Dar eu tot am avut o mica consolare: presedintele nostru cel nou a depasit milionul de fani FB si se afla  în Top 100 mondial (locul 96!) pe Facebook – categoria „politic”, devansand pe  vicepresedintele SUA J.Biden, pe premierul Israelului, si, culmea!, chiar pe Angela Merkel, cu mult peste Victor Ponta (locul 181), V.Putin (locul 185) si l-a zdrobit pe sovinul Viktor Orban (locul 413).
Nu va luati dupa carcotasi care sustin ca „Facebook este singurul si cel mai puternic program inventat vreodata pentru controlul populatiei” , sau ca pentru CIA „este un vis devenit realitate”!, motiv pentru care Congresul a alocat o importanta suma in cadrul „Facebook program”! Conteaza ce zic cei 2,5 milioane utilizatori Facebook din Romania, fara a mai socoti pe cei din diaspora! La  care se va adauga si matusa prietenului meu, daca il conving sa ii cumpere tableta…
 
P.S   Am incercat si eu sa imi deschid cont pe Facebook, dar exista déjà un utilizator cu acelasi nume… Ca atare, m-am inscris folosind un nume din cartea de telefon din Maldive ( Nuu! Nu  insinuati ca am fost in concediu cu o ilustra vedeta politica locala!). In afara de a fi la curent cu viata politica de la noi, in primul rand din Brasov, mai am un motiv serios sa devin fan Facebook. O buna prietena, cu care am avut o disputa (inainte de participarea presedintelui la ceremoniile religioase de la Sibiu…), nu-mi mai raspunde la telefon (chipurile, a platit prea mult factura telefonica). Dar are doua conturi pe Facebook si o multime de prieteni/admiratori. Si, ca sa vad ce mai face, cum mai arata, ii accesez pagina de pe FB, ii admir fotografiile si ii mai trimit si cate un mesaj. Poate imi raspunde pe mail sau la telefon. Sau, in loc de Facebook, va accepta o intalnire „face to face”…
 
Ion Holban-Jianu
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.