Plati compensatorii pentru disponibilizati

Plati compensatorii pentru disponibilizati

0 315

La presiunea sindicatelor, Guvernul a aprobat o masura menita sa vina in sprijinul persoanelor disponibilizate prin concedieri colective. Astfel, perioada de valabilitate a prevederilor legale pe baza carora persoanele concediate beneficiaza de plati compensatorii a fost prelungita cu o luna, pana la 31 ianuarie 2007, pentru a permite si angajatilor disponibilizati pana la finele acestui an sa beneficieze de masuri de protectie sociala.


Conform OUG 8/2003, persoanele disponibilizate prin concedieri colective beneficiaza de o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in curs, comunicat de Institutul National de Statistica, de indemnizatie de somaj si de un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net din ultimele 3 luni de activitate (dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in curs), si nivelul indemnizatiei de somaj.


Dupa expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, persoanele disponibilizate beneficiaza de un venit lunar de completare egal cu salariul individual mediu net din ultimele 3 luni de activitate, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului curent comunicat de Institutul National de Statistica. Sumele necesare acordarii acestor drepturi sunt suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj.


Prevederile Ordonantei 8/2003 se aplicau, in cazul in care perioada nu ar fi fost prelungita, pana la sfarsitul acestui an, dar pana in prezent nu a fost definitivata si aprobata lista societatilor care pot efectua concedieri colective. De asemenea, potrivit legii, angajatorul are obligatia de a notifica in scris sindicatului si reprezentantilor salariatilor intentia de a efectua concedieri colective cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere, ceea ce a impus prelungirea termenului de valabilitate a prevederilor legale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.