Platanul de la Șaguna – vedeta Săptămânii Ariilor Protejate

Platanul de la Șaguna – vedeta Săptămânii Ariilor Protejate

Un eveniment care dă posibilitatea pasionaţilor de natură şi nu numai să afle mai multe informaţii despre ariile protejate din toată ţara. Printre acţiuni se numără o excursie pe la arborii interesanţi din centru Braşovului

„De vorbă cu natura” este sloganul Săptămânii Ariilor Protejate. Un eveniment care dă posibilitatea pasionaţilor de natură şi nu numai să afle mai multe informaţii despre ariile protejate din toată ţara.
Printre acţiuni se numără o excursie pe la arborii interesanţi din centru Braşovului. Printre ei – platanul de trei secole din Parcul Gheorghe Dima de lângă Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”.
Platanul secular va fi punctul de final al ghidajului, care va avea loc miercuri, 10 octombrie şi va fi condus de un specialist al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură «Marin Drăcea» – Staţiunea Braşov. C
ercetătorul științific Diana Vasile, îndeamnă cât mai multă lume să vină să vadă arborii bătrâni, cu dimensiuni deosebite de la Brașov, care se dezvoltă foarte bine, deşi sunt doar aclimatizaţi aici.
Este cazul arborelui lalea, din Parcul Titulescu, sau Sophora Japonica – Salcâmul japonez de la Casa Armatei.
Platanul din zona Colegiului Andrei Şaguna are o vârstă estimată de 300 de ani (îm foto Coloanele de bazalt de la Racoș veche de miliarde de ani).
Interesant este că ajută şi alţi copaci să crească – este habitat pentru alte 4 specii de plante – un arţar, un paltin, un tei şi un corcoduş şi mai sus o specie de urzică.

Cei care vor veni în excursie vor putea afla mai multe date inedite şi despre alţi arbori din municipiu, mai ales din centrul oraşului. Este una dintre activităţile propuse în cadrul Săptămânii Ariilor Protejate, care în acest an se desfăşoară în premieră şi în alte 16 judeţe.

Săptămâna Ariilor Protejate a început în judeţul Braşov în 2015 şi a vrut să aducă mai aproape de cetăţean ce înseamnă de fapt o arie protejată.
În acest an, sloganul evenimentului este „De vorbă cu natura”.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.