Plasamentele romanilor in fondurile de investitii sub semnul neincrederii

Plasamentele romanilor in fondurile de investitii sub semnul neincrederii

0 135

Plasamentele romanilor in fondurile de investitii sub semnul neincrederii
Plasamentele romanilor in fondurile de investitii, desi cu traditie de 15 ani, se situeaza inca la niveluri extrem de mici, fiind de 50-100 ori mai scazute decat in alte state din Europa Centrala si de Est (raportate la numarul populatiei).
”In Romania investitiile in fonduri sunt de 11 euro/locuitor, fata de 950 de euro in Ungaria, 800 de euro in Polonia sau 600 de euro in Cehia”, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF), Pavel Szel.
La sfarsitul anului 2007, activele nete administrate de membrii AAF erau de 12,637 miliarde lei (3,5 miliarde euro), din care 11,501 miliarde lei la SIF-uri, 954 milioane lei la organismele de plasament colectiv in valori mobiliare – fonduri deschise (OPCVM) si 182 milioane lei la fondurile inchise.
La 30 aprilie 2008, activele nete au scazut la 10,638 miliarde lei, din care 9,61 miliarde lei la SIF-uri, 857 milioane lei la fondurile deschise de investitii si 170 milioane lei la fondurile inchise.
AAF este organizatia profesionala a operatorilor din industria organismelor de plasament colectiv si reuneste 22 de societati de administrare a investitiilor care gestioneaza 47 de fonduri deschise si opt fonduri inchise, cele cinci SIF-uri si doua banci depozitare. Pana la 15 mai organizatia a avut denumirea Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Potrivit presedintelui Pavel Szel, AAF si-a propus pentru perioada urmatoare implementarea standardelor internationale in domeniu, largirea numarului produselor de investire din categoriile existente, continuarea diversificarii instrumentelor, dar tinand cont de invatamintele crizei internationale (provenita in SUA si de la instrumente de investire indirecte, legate de piata imobiliara), intrarea pe piata imobiliara, foarte dinamica si efervescenta, dar simpla.
Rezerva in utilizarea acestor perghii de economisire este de inteles. Pentru romani ramane inca foarte proaspata in minte reverberatia tunurilor financiare ale CARITAS, SAFI, FNI, BUZUNARUL BUNICII sau personajelor din categoria Sorin Ovidiu Vantu sau Maria Vlas. Vor mai trece ani pana cand aceste „inginerii financiare” vor fi uitate. Pana atunci …asteptam!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.