Planul UE pentru iarnă. Măsuri anunțate de Von der Leyen: reducerea consumului,...

Planul UE pentru iarnă. Măsuri anunțate de Von der Leyen: reducerea consumului, plafonarea profiturilor companiilor care produc electricitate la cost redus

0 231

Ce s-a tot discutat se confirmă, șefii Comisiei Europene vin cu măsuri de reducere a consumului de electricitate în statele membre, precum și plafonarea veniturilor companiilor din energie și introducerea unei „contribuții de criză”. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs despre starea UE, susținut în Parlamentul European ne-a dat măsuri copiate din ultimul deceniu de comunism din România.
„Momentele care ne aşteaptă nu vor fi uşoare. Fie că vorbim de familii care fac eforturi pentru nevoile zilnice, fie că ne referim la companii care se confruntă cu alegeri dificile legate de viitorul lor”, a spus şefa executivului UE în discursul său anual privind starea Uniunii Europene, susţinut în plenul Parlamentului European la Strasbourg.

Măsurile propuse de Ursula von der Leyen:

  • Reducerea cererii de energie la orele de vârf și a consumului total de energie electrică. Resursele de energie disponibile vor dura mai mult timp, iar prețurile vor scădea.
  • Propunem un plafon pentru profiturile întreprinderilor care produc energie electrică cu un cost scăzut. Aceste întreprinderi realizează un profit pe care nu l-au anticipat niciodată, la care nici măcar nu au visat. În economia noastră socială de piață, să obții profit e un lucru bun. Însă, în aceste momente, nu este corect să se obțină profituri record extraordinare de pe urma războiului și pe spatele consumatorilor. Trăim vremuri în care profiturile trebuie împărțite și direcționate către cei care au cea mai mare nevoie de ele. Datorită propunerii noastre, vom mobiliza peste 140 de miliarde de euro către statele membre, cu scopul de a atenua direct impactul acestei situații.
  • Marile companii din sectorul petrolului, gazelor și cărbunelui înregistrează și ele profituri uriașe. Trebuie să contribuie și ele, prin urmare, în mod echitabil, să plătească o contribuție de criză. Toate acestea sunt măsuri de urgență și temporare la care lucrăm și includ aici și discuțiile pe care le purtăm referitor la plafoanele tarifare.
  • Întreprinderile din sectorul energetic se confruntă cu probleme grave de lichidități pe piețele la termen ale energiei electrice, ceea ce riscă să afecteze funcționarea sistemului nostru energetic. Vom colabora cu autoritățile de reglementare a pieței pentru a atenua aceste probleme prin modificarea normelor privind garanțiile reale și prin luarea de măsuri pentru a limita volatilitatea prețurilor pe piața intrazilnică. Iar în octombrie vom aduce modificări cadrului temporar privind ajutoarele de stat pentru a permite furnizarea de garanții de stat, veghind, totodată, la menținerea unor condiții de concurență echitabile.
  • Trebuie să punem capăt influenței dominante a gazului asupra prețului energiei electrice. În acest sens, vom realiza o reformă profundă și cuprinzătoare a pieței energiei electrice.
  • Hidrogenul poate fi un factor decisiv pentru Europa. Vom institui o nouă Bancă europeană a hidrogenului. Aceasta va contribui la asigurarea achiziționării de hidrogen, inclusiv prin utilizarea resurselor Fondului pentru inovare. Banca va putea investi 3 miliarde de euro pentru a contribui la construirea viitoarei piețe a hidrogenului.
  • Avem nevoie de reguli ale politicii fiscal-bugetare care să permită efectuarea de investiții strategice, protejând, în același timp, sustenabilitatea finanțelor publice. În octombrie, vom prezenta noi idei pentru guvernanța noastră economică. Dar permiteți-mi să vă împărtășesc câteva principii de bază. Statele membre ar trebui să dispună de mai multă flexibilitate în ceea ce privește modalitățile de reducere a datoriei. Ar trebui însă să existe mai multă responsabilitate cu privire la realizarea obiectivelor convenite. Ar trebui să existe reguli mai simple, pe care să le poată urma toate statele membre.
  • Vom prezenta un pachet de măsuri de ajutor pentru IMM-uri. Va include o propunere privind un set unic de norme fiscale pentru desfășurarea activității economice în Europa, pe care l-am numit BEFIT.
  • Vom revizui Directiva privind întârzierea în efectuarea plăților – pentru că pur și simplu nu este corect ca 1 din 4 falimente să se datoreze faptului că facturile nu sunt plătite la timp.
  • Vom prezenta o lege europeană privind materiile prime critice.
  • Vom continua să insistăm asupra independenței sistemului judiciar. Și ne vom proteja bugetul prin intermediul mecanismului de condiționalitate.
  • Comisia va prezenta măsuri de actualizare a cadrului nostru legislativ privind combaterea corupției. Vom stabili standarde mai ridicate în ceea ce privește infracțiuni precum îmbogățirea ilicită, traficul de influență și abuzul de putere, pe lângă infracțiunile mai clasice, cum ar fi mita. Vom propune, de asemenea, includerea corupției în regimul nostru de sancțiuni în materie de drepturi ale omului, noul nostru instrument de protejare a valorilor noastre în străinătate. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.