Planul PNL pentru declanșarea alegerilor anticipate!

Planul PNL pentru declanșarea alegerilor anticipate!

0 58

Conducerea PNL a discutat la începutul săptămânii strategia pentru declanșarea alegerilor anticipate. Guvernul Orban intenționează să-și asume răspunderea în Parlament pe trei mari teme controversate: alegerea primariilor în două tururi, desfințarea secției speciale și pensiile speciale. Liberalii intenționează să ceară convocarea unei sesiuni extraordinare și să forțeze majoritatea în conducerea Parlamentului.
Miza acestei angajări are ca unic scop forțarea PSD de a depune moțiune de cenzură și a pica în Parlament actualul Guvern deschizând astfel drumul pentru declanșarea alegerilor anticipate.
Fie care zi de „staționare” în Palatul Victoria a Guvernului Orban, aduce o pagubă imensă românilor și pierderi electotale imense liberalilor.

De precizat este că, în prezent există în dezbatere parlamentară două proiecte de lege privind alegerea primariilor în două tururi. La finalul sesiunii trecute, social democrații au direcționat cele două proiecte de lege către comisia specială de cod electoral tocmai pentru a îngreună o eventuală angajare de răspundere a Guvernului pe această temă.
La prima vedere PSD pare prins în capcană. Fie blocheză prin moțiune de cenzură desfășurarea alegerilor locale în două tururi dar prin asta pică Guvernul Orban și deschide calea anticipatelor, fie închide ochii și riscă să piardă avantajul pe care îl conferă alegerea într-un singur tur și implicit să piarda majoritatea în alegerile locale.
PSD pe lângă varianta promovării unei moțiuni are și posibilitatea sesizării CCR pe o lege care modifică regulilele în timpul jocului. Practic este interzisă modificarea legii cu mai puțin de un an înainte de alegerile locale.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă a anunțat la finalul ședinței că Biroul Executiv al PNL a discutat propunerile de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.
„În cadrul Biroului Executiv al PNL au fost discutate propunerile de convocare a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada următoare, iar preşedintele partidului, Ludovic Orban, a fost mandatat de către structura de conducere a PNL să solicite, la momentul oportun, convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea şi adoptarea unor proiecte de acte normative prioritare pentru PNL în perioada următoare, în condiţiile în care PSD vedem foarte bine că încearcă să blocheze acţiunea guvernamentală care are ca principal scop corectarea principalelor efecte nocive aduse de guvernarea PSD atât la nivelul economiei româneşti, cât şi la nivelul funcţionării instituţiilor publice ale statului”, a spus Dancă, după şedinţa BEx.
Dacă PSD depune moțiune de cenzură iar Guvernul Orban pică în Parlament automat și angajarea răspunderii este respinsă. Surselee citate susțin că dacă se ajunge în această situație conducerea PNL și președintele Klaus Iohannis vor să-ș să-l nominalize încă o dată pe Ludovic Orban drept premier.

Pe de altă parte, social democrații care dețin controlul la nivelul conducerii Parlamentului pot bloca numirea unui nou Guvern pe o perioadă de 60 de zile. O altă strategie pe care ar putea-o aborda aleșii neamului de teamă să nu-și piardă pensia (prin nefinalizarea mandatului) este să-l valideze a doua oară pe Ludovic Orban drept premier.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.