Plante de interior care purifica aerul in incaperi.

Plante de interior care purifica aerul in incaperi.

0 261

?


Stiati ca, plantele de interior pot fi folosite si pentru a curata aerul din caminul dvs?


Nimeni nu cunoaste mecanismul biologic prin care plantele filtreraza aerul, dar actiunea de purificare a acestora se face in acelasi timp prin frunze, radacini si chiar prin intermediul bacteriilor continute de pamant.


Plantele, ca si noi oamenii, respira aerul pe care noi il respiram si care contine 20% oxigen si foarte putin bioxid de carbon. Oxigenul este produs de plante in timpul zilei. Prin respiratie, in timpul zilei, ele degaja o infima cantitate de bioxod de carbon si prin fotosinteza, o insemnata cantitate de oxigen. In timpul noptii plantele dagaja aceiasi cantitate de bioxid de carbin ca si ziua, deci nu sunt nocive.


Va prezentam in continuare cateva plante de apartament despre care se stie ca indeplinesc acest rol. Dintre acestea amintim?:


·??????? Ficus Benjamina este un arbust deseori cultivat ca planta de apartament. Are frunze stralucitoare, de culoare verde-inchis, care atarna de ramuri subtiri. Plasati ghiveciul in locuri luminoase, dar nu in bataia directa a razelor de soare. Nu il asezati niciodata direct in fata ferestrei pentru ca soarele direct poate arde frunzele fucusului benjamina. Pamantul trebuie sa fie reavan, dar niciodata saturat de apa. Folositi un amestec obisnuit de compost cu nisip pentru a asigura un bun drenaj. Nu udati planta abundent, pentru ca radacina ficusului nu trebuie sa stea in umezeala. Tratati planta cu fertilizator cu actiune generala, la cateva luni.


·??????? Iedera se gaseste intr-o varietate de forme, culori si texturi ale frunzei. Ea trebuie plasata la o fereastra orientata spre nord sau intr-un loc in care sa beneficieze de lumina filtrata. Iedera se dezvolta cel mai bine intr-un loc mai racoros. Pamantul trebuie sa fie reavan, dar nu saturat cu apa. Nu trebuie sa tratati planta cu fertilizator, din contra, se pare ca iedera se dezvolta mai bine in pamant sarac in substante nutritive decat alte plante. Puteti sa lasati iedera sa creasca si sa se intinda cum doreste sau o puteti ajusta la forma dorita.


·??????? Planta paianjen ?este o planta des folosita in ghivece atarnate sau asezate pe mijlocul mesei datorita frunzelor lungi, subtiri si a florilor albe. Planta se dezvolta cel mai bine intr-un loc bine luminat si umed. Daca atmosfera din camera este uscata, putei duce planta in baie. Pamantul trebuie lasat sa se usuce intre udari, dar nu il lasati uscat pentru mult timp; udati din abundenta si tratati lunar cu o substanta fertilizatoare nu foarte concentrata pentru a incuraja cresterea foliajului.


·??????? Spathiphyllum- are frunze mari, lucioase si flori delicate, de un alb stralucitor, care apar tot timpul anului. Asezati planta intr-o camera calda, cu atmosfera putin umeda, pentru a inflori mai des. Folositi pamant obisnuit de ghiveci amestecat cu putin nisip, pentru ca spathiphyllum prefera pamantul bine drenat. Udati frecvent, iar daca frunzele devin galbui, tratati planta cu fertilizator.


·??????? Feriga este cunoscuta pentru foliajul deosebit; sunt potrivite pentru cosuri atarnate, ca plante singure sau in aranjamente. Plasati feriga intr-un loc luminos, dar niciodata in bataia directa a soarelui. Pamantul trebuie sa fie reavan, dar pe perioada de iarna nu necesita udari frecvente. Ca sa obtineti rezultate foarte bune, feriga trebuie amplasata intr-un medu umed; puteti stropi frunzele cu apa o data pe zi, dar nu seara, pentru ca apa va strica frunzele.


·??????? Palmierii dau camerei un aer tropical. Au nevoie de lumina puternica si umezeala constanta. Daca frunzele devin maronii, probabil ca planta trebuie udata mai mult; de asemenea puteti stropi frunzele cu apa si tratati planta cu un fertilizator slab. Palmierii se planteaza in ghivece mari atunci cand sunt crescute ca plante de interior, pentru ca radacinile lor ocupa mult spatiu.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.