Plan Roşu de Intervenţie la Maternitate

Plan Roşu de Intervenţie la Maternitate

0 273

Pompierii au pus ieri în scenă o intervenţie în urma unui cutremur, care a produs un incendiu. Printre victime s-a numărat şi bebeluş care a trebuit scos din incubator. A fost un spectacol pentru cei care au privit de pe cealaltă parte a străzii, însă pompierii şi-au luat misiunea foarte în serios

Pompierii au pus ieri în scenă o intervenţie în urma unui cutremur, care a produs un incendiu. Printre victime s-a numărat şi bebeluş care a trebuit scos din incubator. A fost un spectacol pentru cei care au privit de pe cealaltă parte a străzii, însă pompierii şi-au luat misiunea foarte în serios.
Alarma s-a dat la ISU Braşov după ce în zona Vrancea a avut loc un cutremur de pământ cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Cutremurul a afectat şi centrul vechi al municipiului Braşov, unde au căzut elemente de construcţie de pe clădiri şi în interiorul corpului B al Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie Braşov. La momentul producerii cutremurului, în spital se aflau 100 de cadre medicale şi personal auxiliar, 60 de paciente cu probleme medicale în corpul B, în timp ce în corpul A erau 5 copii în incubatoare, 15 mame cu bebeluşi în saloane şi 2 femei în sala de naştere. În urma cutremurului, 2 cadre medicale şi 3 paciente au rămas blocate în corpul B, în timp ce în corpul Au izbucnit şi două incendii, unul la Terapie intensivă şi altul la centrala termică, cu risc de explozie.
Persoanele care nu au fost prinse sub dărâmături au ieşit afară, dar, din cauza fumului dens, 10 dintre ele au suferit intoxicaţii cu fum şi gaze de ardere.
Pompierii au activat Planul Roşu de Intervenţie şi s-au deplasat la Maternitate cu mai multe maşini de intervenţie şi zeci de salvatori.
S-a intervenit concomitent pentru salvarea persoanelor surprinse în clădire, pentru acordarea asistenţei medicale la faţa locului si pentru stingerea incendiului izbucnit la centrala termică.
A fost nevoie şi de evacuare de la înălţime, cu autoscara, a unui salvator iar un altul a trebuit să intre în clădire coborând de pe acoperiş. Din corpul A, salvatorii au fost nevoiţi să scoată şi un bebeluş născut prematur. Au fost 25 de victime şi toate au primit primul ajutor, iar mai apoi au fost transportate la spitale. Totul a fost un exerciţiu, care a durat aproximativ o oră, timp în care salvatorii abia au avut timp să respire.
În ajutorul pompierilor au venit şi forte ale Serviciului de Ambulanţă Braşov, Jandarmeriei, Politiei, Politiei Locale, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Crucii Roşii.
Experienţa a fost intensă şi pentru cei care au jucat rolul victimelor – voluntari de la Crucea Roşie.
Pe tot parcursul derulării exerciţiului circulaţia în zona Maternităţii a fost dirijată de poliţişti.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.