Placutul bilingv a crescut mare. E panou deja

Placutul bilingv a crescut mare. E panou deja

0 66

In timp ce presedintele Traian Basescu plange de mila maghiarilor siliti sa invete incalcita limba romana, Tinutul Secuiesc isi statorniceste hotarele. Abia au trecut cateva zile de cand seful statului lacrima intr-o conferinta de presa pe umerii fragezi ai elevilor din ungurime, traumatizati de contactul cu fonemele imposibile ale graiului mioritic. Presedintele reproduce cu duiosie confesiunea unui dascal din partea locului, care ii destainuise drama scolara a elevului maghiar – invata ungureste razand si romaneste plangand. Fix ca in basmul mioritic, titrat in ungureste, „Un ochi rade, altul plange”.


In ciuda conjunctivitei ce-i ameninta ochiul cu care citeste romaneste, ochiul destinat lecturii in ungureste i s-a luminat ieri liderului UDMR, Marko Bela. Aflat in Covasna, fostul vicepremier a citit fara nici o dificultate textul unui urias panou montat de autoritatile covasnene la granita dintre judetele Brasov si Covasna, la intrarea in comuna Chichis. „Szekelyfold – Tinutul Secuiesc – Szeklerland” sta scris pe obiectivul cu pricina, a carui amplasarea in buza Brasovului este materializarea primei incercari de demarcare a tinutului ce exista pana mai ieri doar in imaginatia maghiarilor exploatati si in discursurile separationiste ale liderilor UDMR.


Pentru ca vor mai urma si alte actiuni de delimitare a Tinutului Secuiesc, in zonele in care se invecineaza cu alte judete. Locuitorii din secuime par hotarati sa exploateze contextul favorabil al aplecarii presedintelui Basescu asupra dezideratelor – era sa zic de veacuri – ale maghiarilor, dupa un contact de mai bine de o saptamana cu populatia conlocuitoare.


Ca sa diminueze impactul actiunii in ochii comunitatilor de romani, reprezentantii udemeristi considera panoul un simplu instrument publicitar, care nu face decat sa scoata in evidenta „identitatea si traditiile secuilor”. Si prezenta bimilenara pe aceste meleaguri, ar fi completarea pe care n-au mai rostit-o liderii maghiari. Dar care se va regasi, probabil, pe celelalte panouri ce vor granitui ungurimea.


Cu doar o zi inaintea acestui nevinovat incident de panotare a viselor funciare ale secuimii in chiar mijlocul tarii ingaduitoare, Romania era vazuta drept un stat cotropitor in Ungaria. O grupare de extremisti din tara vecina a descoperit niste tentative de invazie a Tisei de catre armata romana. Drept pentru care a purces la constituirea unor garzi negre, descinse dintr-o grupare fascista ce controla tara in timpul celui de-al doilea razboi mondial, pentru apararea Ungariei de iminentul atac din partea Romaniei.


Atacul nu se va da, se pare, nici macar in interiorul granitelor romanesti. In ciuda faptului ca Inspectoratul de Politie Covasna analizeaza legalitatea amplasarii panoului cu pricina, in ceea ce priveste avizele necesare si continutul mesajului.


Avizul l-a eliberat intr-un fel chiar presedintele Traian Basescu in momentul in care recunostea identitatea aparte a judetelor Harghita si Covasna. Detaliu retinut atent de catre liderul UDMR, Marko Bela si folosit ca paratrasnet impotriva descarcarilor extremiste ale unor peremisti prezenti ieri la inaugurare sa-i strice maghiarului bucuria trasarii granitelor unui vis vechi.
Pentru ceilalti nemultumiti de indrazneala maghiara, s-a servit kurtos colacs si palinka din belsug.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.