Pisici in dosare, tigri in economie

Pisici in dosare, tigri in economie

0 411

Dupa potopul de articole defaimatoare la adresa romanilor publicate de cateva mari cotidiene din Marea Britanie, Italia reinnoada si ea traditia turnarii de laturi in capul imigrantilor din Romania, inceputa de ziarul „Il Tempo”. De data aceasta, tonul este mai crestinesc si mai compatimitor decat etichetele abjecte si iresponsabile lipite pe ceafa romanilor cu o luna in urma, intrucat materialul este publicat in „Famiglia Cristiana”, un ziar animat de sentimente ceva mai pioase. Vazuti de familia crestina italiana, romanii nu mai sunt „cea mai violenta etnie” din lumea ci sunt porecliti „poporul tunelelor”, impresie lasata italienilor de grupurile de romani aciuati in cavernele de beton ce impanzesc suburbiile fostei Caput mundi. Dac-ar fi stiut cate ceva despre istoria recenta a Romaniei, pe jurnalistii din Cizma nu i-ar mai mira atractia pe care o exercita tunelurile asupra nemancatilor ajunsi in suburbiile Romei. O cauta pe Luminita, bietii, fata de la capatul tunelului, pe care candva premierul Ciorbea crezuse ca o zareste licarind timid la finele catorva ani de guvernare dezastruoasa. Intre timp ne-am lamurit ca Luminita fusese una dintre iluziile optice ce jucau in sticla groasa de dioptrii a ochelarilor de pe nasul taranistului.


Nu e clar insa ce defect ocular ii chinuie pe ziaristii britanici cand demasca presupusele planuri de invazie romaneasca in Marea Britanie, menite sa destabilizeze Regatul Unit carmuit de Regina. Temerile cele mai sumbre despre cum va arata Albionul invadat de hoardele de romani scapate la lucru in Regat dupa 1 ianuarie 2007 au razbatut din decizia ministrului Muncii din Cabinetul Blair de a ingradi accesul romanilor pe piata britanica a muncii. Dupa ce ziarelele „The Sun”, „The Times”, The Guardian” se isterizasera saptamani in sir despre problema romaneasca, culminand cu scenariul idiot cu muncitorii romani carand TBC-ul dincolo de Maneca, devenea clar ca motivul atacurilor furibunde nu era o dereglare optica ci mai degraba „a brain problem”.


Sa-i intelegem si pe britanici; in calitate de supusi ai ruinelor unui fost imperiu gigantic, sunt bantuiti de tot felul de frici milenariste cu obarsii in Estul indepartat, de unde li s-a parut tuturor marilor conducatori imperiali ca le vine marea amenintare. Armatele invincibile ale genialului Alexandru marsaluiau candva catre fruntariile orientale ale lumii sa-si infrunte teama de predictiile negre despre ostile lui Gog si Magog, care asteptau sa se napusteasca din desert si sa spulbere lumea civilizata.


Cum au ajuns romanii sa fie asimilati pericolului estic in general si celui asiatic in particular, numai Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe, ne-ar putea-o spune. „Cred ca vom oferi Uniunii Europene o foarte interesanta surpriza, o surpriza pozitiva, in anii ce vor veni! Vom deveni unul dintre tigrii economici ai Europei„, declara domnia sa deunazi in Grecia, intr-un interviu acordat presei. In logica ministrului, ar insemna sa ne zburlim in curand ca Tigrul Celtic, care este Irlanda, sa ragem ca Tigrul Baltic (Estonia) si sa vanam precum Tigrul Latino-american, cum este considerat Chile.


Si Ungureanu pare sa fie victima unui acces de optimism amplificat de lentilele sale de intelectual. Sau a vrut doar sa transmita in tara, de pe meleagurile elene, un compliment gratuit miilor de leoparzi ce misuna in dosul gardurilor de pe la noi, vopsite temeinic, unele chiar impecabil.


Doar varsta cruduta il face pe Ungureanu vinovat de exaltarea comparatiilor cu tigrii asiatici. Daca nu s-a referit cumva la muncitoarele cu ochi oblici importate din China sa lucreze in schimbul unui bol de orez pentru propasirea Moldovei textile, ministrul de Externe o fi dat interviul din Grecia noaptea. Cand toate pisicile sunt negre, iar niste biete mate schiloade dand tarcoale tomberonului au putut trece drept tigri autentici.


Nici nu era nevoie ca Ungureanu sa ne dea drept mari feline in ochii grecilor cand la noi e nevoie de mult mai putin ca sa zgaltai din temelii economia, industria si clasa politica. Cel mai recent exemplu despre ce poate face un singur dresor manuind cu dibacie o pisica este dementa declansata de vreo saptamana de securistul tradator „Turcu. Liviu Turcu” revenit din America plin de deconspirari si liste. Fraierii care i se uita-n gura pe la toate emisiunile au admirat cum, plimband alene pisica din dosarele catorva demnitari, patriotul dezertor a bagat groaza in toata menajeria politica. Iti dai seama ce iesea dac-avea un tigru bengalez?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.