Piratii somalezi ataca

Piratii somalezi ataca

0 120

Piratii actionand pe coasta rasariteana a Somaliei, care recent au capturat un cargou sub pavilion Hong Kong transportand 37.000 tone cereale, precum si, anterior, celmai mare si modern petrolier saudit – lung cat trei terenuri de fotbal puse cap la cap – au extorcat, numai anul acesta, conform datelor ONU, 24 milioane euro drept bani de rascumparare, ceea ce a inceput sa puna pe ganduri comunitatea internationala.
Din ianuarie si pana in prezent, in zona au fost capturate de catre piratii somalezi, circa 70 de nave comerciale de diferite tipuri, afirma secretarul general ONU, Kofi Annan.
Aceste acte de piraterie pot avea urmari grave asupra comertului international, ducand totodata si la o inrautatire a situatiei din Somalia.
Comunitatea europeana a hotarat ca, de la 1 decembrie a.c. sa dispuna ca nave militare sa patruleze prin zona, pentru mentinerea sigurantei circulatiei navale civile.
Astfel, mai multe state, printre care Germania, Marea Britanie sau Franta, au trimis deja nave inspre zona respectiva, acestea fiind fregate, crucisetoare si alte tipuri necesare in asemenea imprejurari.
Din pacate, Romania nu poate participa la actiune, deoarece singura nava demna de a fi indreptata intr-acolo, cea cu care Basescu o plimba pe Elena Udrea prin Cismigiu, pe vremea cand era primarul Capitalei, este trasa pe docuri, pentru reparatii capitale si o eventuala noua vopsire intr-o culoare unica.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.