Pinul(Pinus sylvestris si Pinus nigra)

Pinul(Pinus sylvestris si Pinus nigra)

0 526

Care sunt afectiunile care reactioneaza bine la folosirea produselor din acesti locuitori ai padurilor ? Veti descoperi citind cele de mai jos.


Copacii si plantele din paduri ascund in ele nestiute izvoare de sanatate. Fiecare specie de arbore poarta in seva, in mugurii si in mladite sale, substante si energii nebanuite. Sunt mult mai multe plantele, care au puteri tamaduitaore, dar am selectat doar cateva, mai semnificative. Printre acestea sunt :


PinulEste un conifer, cu ace lungi prinse pe ramuri cate doua, cate trei sau cate cinci la un loc. La noi cresc multe specii de pin, dar cel mai frecvent intalnite sunt doua: pinul rosu si pinul negru.


Pinul rosu (numit si – Pinus sylvestris) este o ruda a bradului, remarcandu-se prin scoarta sa cu nuante rosiatice si prin acele sale grupate cate doua intr-o teaca, mult mai lungi decat cele ale bradului si extrem de intepatoare. Pinus silvestris este un arbore inalt – pana la 40 m.


Pinul negru (nunit si -Pinus nigra) a fost adus in Transilvania din Austria si Germania si este foarte asemanator cu cel silvestru autohton, doar ca are scoarta neagra si acele ceva mai lungi si la fel de intepatoare. Ambii pini au aceleasi proprietati terapeutice.


De la pin se foloseste in scop medicinal acele si mai ales mugurii, care se recolteaza in martie-aprilie, inainte de desfacere si contin uleiuri volatile cu proprietati antiseptice, antiinflamatorii si expectorante.



  • Bune rezultate au dat mugurii de pin in tratamentul scorbutului ca si faina din cetina de pin, in general, prin continutul ridicat in acid ascorbic
  • Pe timpul faraonilor, medicii egipteni foloseau pinul pentru dezinfectarea bronhiilor.
  • Extractele din rasini sunt de asemenea folosite contra reumatismului, gutei si a bolilor de piele.
  • Din conurile lor verzi, se produc numeroase saruri de baie.
  • Cu ajutorul uleiurilor esentiale, taninului si vitaminei C care se contin in muguri, pinul poate vindeca spectaculos bolile aparatului respirator si are un efect cicatrizant.
  • Uleiul esential are proprietati antiinflamatoare, expectorante, antiseptice si diuretice, fiind un fluidifiant al secretiilor bronhice, sedativ al tusei, precum si un dezinfectant al cailor respiratorii.
  • Deasemenea este utilizat in vindecarea afectiunilor laringelui, traheii si a bronhiilor, fiind folosita sub forma de inhalatii.
  • Mai este indicat si in tratamentul pleuritelor si pneumoniilor.
  • In cazuri de cistita cataracte, uretrite si pielite.
  • Reumatism – se fac bai fierbinti cu cetini locurilor dureroase (baia dureaza 20 de minute), dupa care se ung cu rasina. Atunci cand este frig afara sau cand vremea este umeda, se fac doua aplicatii cu alifie de rasina pe zi, pe articulatiile dureroase.
  • Hemoroizi – se aplica pe locul afectat, de doua ori pe zi, alifia de rasina, al carei mod de preparare a fost descris mai sus. Cu alifia ceva mai tare (se pune mai multa ceara) se fac mici supozitoare cu rol cicatrizant si antiinflamator.

Extractele de pin sunt eficiente, si poate mai eficiente in combinatie cu alte plante. De exemplu cu :


?         Coacaza neagra, vita de vie si mur – in reumatism cronic degenerativ si artroze generalizate.


?         Iedera – in spondiloze si artroze vertebrale.


?         Mur, merisor si sequoia – in osteoporoza.


?         Brad alb – in fracturi.


Preparate :



  • Tinctura dezinfectanta Peste 20 de grame de ace de pin proaspete tocate marunt turnati 200 ml de alcool alb de 70 de grade si lasati la macerat 2 saptamini. Apoi strecurati substanta obtinuta presind materia vegetala, filtrati-o si turnati-o in sticlute inchise la culoare. Luati cite 5 – 10 picaturi pe zi dizolvate intr-un pahar cu apa, ceea ce va va ajuta in tratamentul tusei, cistitei si a uretritei.
  • Infuzie calmanta in cazul bronsitelor acute– Turnati 250 ml de apa clocotita peste o lingura de muguri sfarimati bine. Lasati sa se infuzeze 15 minute si ulterior strecurati solutia printr-o bucatica de tifon. Consumul a cate    2 – 3 de astfel de ceaiuri pe zi va reduce considerabil accesele de tuse. Infuzia smai foloseste si pentru   calmareabronsitei si a litiazei urinare. Ceaiul din muguri de pin are si actiune diuretica. Atat ceaiul cat si uleiul volatil au propietati antiinflamatorii, antiseptice ale cailor respiratorii si urinare, precum si propietati cicatrizante. Ca antiseptic al cailor urinare se caracterizeaza prin faptul ca dupa administrare, urina capata miros de violete.Mugurii de pin sunt un agent cicatrizant atat in cistite, pielite si uretrite, cat si in tuse, traheite, bronsite, gripa. Extern, infuzia din muguri de pin este recomandata in calmarea tenurilor inrosite, congestionate, iritate.
  • Sirop impotriva bolilor aparatului respirator. De cu seara, turnati 100 ml alcool alb de 70? peste 100 g muguri maruntiti si lasati vasul acoperit la temperatura camerei, sa se macereze pana dimineata, cand opariti maceratul alcoolic cu 1 litru de apa clocotita, lasandu-l in continuare acoperit inca 6 ore. Strecurati apoi si adaugati zaharul, socotind cate 200 g pentru fiecare 100 ml solutie. Fierbeti la foc domol pana se dizolva zaharul si capata o consistenta siropoasa. Se strecoara si, dupa ce s-a racit, se toarna in sticle deschise la culoare si etichetate. Se iau 2 lingurite pe zi pentru copii 3 lingurite pentru adulti.
  • Decoct din 60 g de muguri la 1 litru de apa, pentru tenuri congestionate, inrosite
  • Ulei de pin din care 7-8 picaturi pe putin zahar, luate de cateva ori pe zi, vor avea o actiune benefica in rinite (in care se va putea folosi uleiul mentionat si sub forma de inhalatii), in laringite si bronsite.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.