Pilotul Mircea Craciun, cautat doar de oamenii muntelui

Pilotul Mircea Craciun, cautat doar de oamenii muntelui

0 557

Dupa aproape trei saptamani de cautari inutile, misiunea gasirii pilotului disparut a ramas in sarcina oamenilor muntelui. Cautarile extinse ale planorului condus de Mircea Craciun, disparut in 6 august, au fost finalizate duminica. De luni dimineata s-a intrat in faza de misiune permanenta, asigurata de jandarmii montani si salvamontisti, in colaborare cu vanatorii de munte si lucratorii ocoalelor silvice. In judetul Brasov, minimum 25 de jandarmi montani asigura misiunile de cautare.
Timp de 10 zile s-au desfasurat cautari extinse pe traseele si zonele montane din judetele Brasov, Prahova, Arges, Buzau, Dambovita, Sibiu, Bacau, Covasna si Harghita.
Coordonarea misiunilor de cautare va fi preluata de la Centrul mobil inaintat din Predeal la nivelul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, prin Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei. Toate informatiile si indiciile, referitoare la disparitia planorului pilotat de catre Mircea Craciun, vor fi verificate in continuare.
In fiecare din zilele de cautari au fost mobilizate in medie 900 de persoane. In unele perioade, s-a ajuns la peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontisti, politisti, militari si voluntari, care au avut la dispozitie peste 180 de mijloace de cautare terestre – autospeciale de teren, ATV-uri si senilate. Au fost folosite si mijloace aeriene asigurate de elicoptere ale MAI si MApN, avioane apartinand Aeroclubului Romaniei si drone performante puse la dispozitie de catre voluntari din sectorul privat. planor disparut1
Au fost parcurse peste 300 de trasee si zone montane. Aria de cautare aeriana a cuprins aproximativ 46.100 de kilometri patrati, incluzand si cautarile punctuale in diferite alte zone, pe baza datelor primite. Arealul de cautare a fost foarte mare din cauza lipsei unor informatii relevante privind traseul de deplasare al planorului, timpul de zbor sau existenta vreunui sistem de localizare a aparatului de zbor.
Cautarile s-au concentrat inclusiv in zona de acoperire a celulei GSM care a inregistrat ultimul semnal al telefonului pilotului, in ziua de 6 august, in jurul orei 13.06, dar si in zonele indicate de catre cei care au oferit informatii Politiei sau care au sunat la 112. Peste 50 de apeluri telefonice au fost primite, analizate si verificate.
In toata aceasta perioada s-a tinut permanent legatura cu membrii familiei pilotului, care a creat pagina de Facebook „Sa-l gasim pe Mircea Craciun”, unde colegii acestuia sa poata posta opinii referitoare la traseele pe care ar putea fi cautat. „Omul pasare trebuie sa se intoarce la familia si prietenii lui” a scris pe Facebook unul dintre fiii pilotului, in speranta ca cineva sa ofere informatii despre locul in care ar putea sa se gaseasca tatal sau disparut.

 

Vifor Rotar

 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.