Pilonul II de pensii nu dispare! Masuri guvernamentale pentru consolidarea siguramței pensiilor...

Pilonul II de pensii nu dispare! Masuri guvernamentale pentru consolidarea siguramței pensiilor private!

0 184

​Chiar și fără Dragnea Guvernul Dăncilă a schimbat joi cerințele de capital solicitate administratorilor din Pilonul II de pensii. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici declara: „Cu acordul administratorilor fondurilor de pensii, am decis creşterea capitalului social total al fondurilor cu circa 75 de milioane de euro până la 136 de milioane de euro.”, a spus .
Reacția ce a surprins opoziția și „mușțimea #”, administratorii de pensii private au transmis că „noile modificări aduse OUG 114 sunt un pas în direcția bună”.

Eugen Teodorovici: „Astăzi am adoptat în şedinţa de Guvern modificări necesare funcţionării în condiţii optime a administratorilor de pensii private şi diversificării universului investiţional pentru protejarea intereselor contributorilor la Pilonul II de pensii şi consolidarea perspectivei unei pensii sigure.
Aşa cum spuneam, am modificat astăzi OUG 114/2018. (…) În principal, modificările vizează o nouă modalitate de calcul a capitalului social minim, se vor asigura astfel condiţii echilibrate de funcţionare a administratorilor şi se va permite dezvoltarea sustenabilă şi durabilă a sistemului de pensii private exclusiv în folosul participanţilor. În acest sens, cu acordul administratorilor fondurilor de pensii, am decis creşterea capitalului social total al fondurilor cu circa 75 de milioane de euro până la 136 de milioane de euro.
În medie, un administrator creşte capitalul social al unui fond de pensii cu circa 10,7 milioane de euro până la 19,4 milioane de euro”
, a declarat la ministrul la finalul şedinţei de Guvern, citat de Agerpres.

Teodorovici: infuzia de aproximativ 75,3 milioane de euro va determina dezvoltarea sistemului de pensii private în România.

Practic, spune ministrul: „capitalul social minim necesar la 31 decembrie a anului în curs este echivalentul în lei a 8% din contribuţiile virate în anul calendaristic precedent diminuate proporţional cu ponderea investiţiilor în infrastructură, deci în proiecte de parteneriat public-privat sau în fonduri de investiţii specializate în infrastructură, în total active la sfârşitul anului precedent”. Ministrul Finanţelor a precizat că a fost adăugată „cerinţa de capital social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii la data constituirii reprezentând echivalentul în lei a 4 milioane de euro calculat la cursul de schimb al BNR”.

Administratorii de pensii private: Noile modificări aduse OUG 114 sunt un pas în direcția bună

Comunicat APAPR (Asociația administratorilor de pensii private)
Potrivit cerințelor impuse prin așa numita Ordonanță a lăcomiei (OUG 114/2018) administratorii din Pilonul II erau obligați să aducă aproximativ 800 milioane de euro la capitalul social până la sfârșitul acestui an. Cerința, după zisele bancherilor și administratorilor ar fi afectat grav stabilitatea financiară a companiilor care gestionează pensiile private ale peste 7,2 milioane de români. Tradus, această prevedere impunea să se lucreze și cu bani de acasa nu doar cu banii românilor, iar in caz de erori de plasament pierdeau doar viitorii pensionari.
„În urma dialogului și a consultărilor care au avut loc între Ministerul de Finanțe, ASF și reprezentanții administratorilor de fonduri private de pensii din România în ultima perioadă, prevederile OUG 114 cu privire la Pilonul 2 de pensii au fost modificate astfel încât să includă condiții îmbunătățite, în comparație cu cadrul legal creat inițial de actul legislativ menționat.
APAPR dorește să mulțumească reprezențantilor Ministerului de Finanțe și ASF pentru dialogul constructiv avut.
APAPR consideră că măsura diversificării investițiilor, pe care asociația a promovat-o de mulți ani, reprezintă un beneficiu important, atât pentru economie, cât și pentru veniturile viitoare ale românilor, pentru că banii colectați în conturile lor de pensii private vor putea fi investiți profitabil în mai multe sectoare, contribuind la dezvoltarea României.„, se arată în comunicatul de presă al APAPR.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.