Piese pentru Airbus fabricate la Brasov

Piese pentru Airbus fabricate la Brasov

0 90

Chiar daca Brasovul este pe cale sa piarda fabrica de elicoptere IAR Ghimbav ai carei angajati au iesit in strada, se pare ca o alta sansa de relansare a economiei brasovene de intrevede la orizont.
Guvernantii vor incerca, saptmana viitoare, sa faca rost de o fabrica ce va produce piese de avioane Airbus chiar la noi in oras. Singurele chestiuni care le-ar putea pune bete in roate viitorilor investitori le constituie eternele probleme ale Brasovului: inexistenta autostrazii si a aeroportului.
Constantin Nita a declarat pentru Newsin: „In aceasta perioada de criza trebuie sa incercam sa convingem investitorii straini, care s-au decis sa-si relocheze afacerile din tari din Vestul Europei catre Est, sa aleaga Romania ca destinatie a afacerilor lor. S-ar putea ca, saptamana viitoare, sa purtam discutii cu investitori care ar dori sa relocheze o fabrica producatoare de piese pentru Airbus si care ar fi interesati de Brasov. Eu voi sustine cu tarie Brasovul, pentru ca aici exista o mare experienta in industria aeronautica, avem forta de munca foarte bine pregatita in domeniu. Singurele dezavantaje sunt inexistenta autostrazii si a aeroportului“.
Aceasta ar fi cea de-a doua investitie a grupului EADS in Romania, dupa ce, in urma cu opt ani, Eurocopter a incheiat un joint-venture cu IAR Ghimbav. Datorita structurii actionariatului, in care Eurocopter Group detine 51% si compania romana IAR are o pondere de 49%, Eurocopter Romania colaboreaza pentru aproape orice activitate desfasurata cu IAR Ghimbav, subcontractand numeroase servicii catre compania romana. Eurocopter Romania estimeaza o extindere a acestei colaborari pe viitor.
Eventualele locatii luate in considerare pentru relocarea fabricii in judetul Brasov au fost mai multe discutii in privinta locului unde sa fie amplasata: la Prejmer, unde functioneaza un parc industrial, la Ghimbav, in locatia IAR, pentru a forma un nucleu de aviatie important in Romania, dar si pe raza municipiului Brasov.
Airbus GmbH/S.A.S. este o companie europeana constructoare de avioane, infiintata in anul 1967, printr-o intelegere intre Franta, Germania si Marea Britanie care doreau sa creeze concurenta pentru monopolul american pe piata avioanelor. Compania face parte din concernul european EADS si este concurent direct al Boeing. Compania este unul dintre cei mai mari doi producatori de avioane din lume (celalalt fiind Boeing) si are 57.000 angajati.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.