Pielea ursului din padurea Zarnestiului

Pielea ursului din padurea Zarnestiului

0 127

In timp ce contactul cu ursul in cartierul Racadau inca ramane un spectacol, la Zarnesti, incidentele in care este implicata cea mai impresionanta fiara din padurile noastre sunt tragedii. Un barbat a fost sfasiat recent de dihanie in cartierul Tohanul Nou din Zarnesti; alti localnici au fost hartuiti de acelasi animal in timp ce faceau un barbecue pe langa casa. Dar toti zarnestenii sunt ingroziti acum de gandul ca ursul, ranit cu ocazia vizitelor anterioare, poate sa se intoarca in orice moment, atras de mirosul de mancare sau innebunit pur si simplu de caldura.


Dupa alertarea autoritatilor si a serviciilor specializate in? gestionarea contactelor cu animale agresive, s-a descoperit un amanunt interesant. Se banuieste ca fiara care a bagat spaima in zarnesteni si continua sa terorizeze localnicii a evadat din rezervatia botezata inspirat „Libearty” de la marginea Zarnestiului, administrata de Cristina Lapis, presedinta Asociatiei „Milioane de prieteni”. Detaliu pe care duduia Brigitte Bardot de Brasov l-a tinut ascuns cat a? putut de mult, sperand sa reuseasca capturarea animalului cu mijloace proprii, inainte ca pagubele sa fie ireversibile.


„Libearty” este cea mai mare rezervatie de ursi in Europa, realizata printr-un parteneriat intre Primaria Zarnesti, Asociatia „Milioane de prieteni” si Societatea Mondiala de Protectie a Animalelor (WSPA). Munca efectuata de partea romana in rezervatia intinsa pe 70 de hectare a fost recent apreciata de Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii, aflat in vizita la Zarnesti, drept „foarte importanta pentru imaginea Romaniei”. Imaginea Cristinei Lapis, spun cunoscatorii, risca insa sa se deterioreze grav dupa capturarea ursului evadat, daca se va dovedi ca nu a alertat la vreme autoritatile si a dorit ca incidentul sa se consume local si sa nu ajunga la urechile celor de la WSPA.


Un cotidian local reproducea recent declaratia lui Flavius Barbulesciu, seful Directiei de gestionare a animalelor din cadrul Primariei Brasov, potrivit caruia animalul este supravegheat prin GPS, ca toate celelalte exemplare ce-si fac veacul in rezervatie. Potrivit, insa, unor surse din randul specialistilor in urs ce opereaza in judetul Brasov, animalele de la Libearty au implantate doar niste cipuri pe care sunt inscrise date utile pentru identificare. Afirmatia este intarita de durata operatiei de localizare si neutralizare a ursului agresiv. Alaturi de vanatori obisnuiti, la Zarnesti au fost convocate efective ultraspecializate in haituirea animalelor periculoase, inarmate cu tehnica de ultima ora. Firma este din Capitala si nu se afla la prima interventie la Brasov. Daca ursul ar fi putut fi monitorizat prin GPS, este greu de crezut ca le-ar fi luat atata timp megavanatorilor adusi pe bani grei sa ia urma fiarei.


Se pare ca animalul are un comportament deviant; nu stie sa se hraneasca in libertate si de-aceea ataca haotic, atras de mirosul bucatelor pregatite de localnici. Cu care nu stie, de asemenea, sa relationeze, asa cum fac ursii din Racadau, sau cei ce apar prin inregistrari facute in zona Sinaia, unde mananca aparent linistiti din mana turistilor. Fiara de la Zarnesti a incercat, spun aceiasi cunoscatori, cu ocazia atacului sangeros din Tohanu Vechi, sa-si ingroape victima in nisip, asa cum fac ursii cu prada pe care vor s-o consume mai tarziu.


Luat in catarea unor arme atat de perfectionate, ursul de Zarnesti va fi doborat in cele din urma. Deznodamantul va aduce si pentru Cristina Lapis momentul unor lamuriri despre un anumit fel de a gestiona rezervatia. Daca i-a scapat un urs, incidentul era deja suficient de grav; nu atat de grav, insa, ca refuzul de a nu da alarma imediat si intentia de a musamaliza cazul, pentru a acoperi niste carente in mersul firmei sale. Unde or fi, intr-adevar, milioane de prieteni. Dar unde sunt si cateva milioane de euro venite de-afara.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.