PIB sub 2 la suta!

PIB sub 2 la suta!

0 87

Ministerul Finantelor Publice a invitat, marti, ordonatorii de credite la consultari pe marginea Bugetului de Stat pe 2009, in prezenta ministrului de resort, Gheorghe Pogea.
Obiectul intalnirii il constituie definitivarea cadrului general bugetar, stabilirea obiectivelor si principiilor de elaborare a proiectului de buget, asigurarea finantarii prioritatilor fiecarui ordonator de credite, prevazute prin programul de guvernare.
Potrivit unui document emis de Cabinetul Ministrului, intre prioritatile anului 2009 se afla ajustarea deficitului bugetar la 1,7 la suta din PIB si reducerea cheltuielilor curente, asigurarea resurselor necesare finantarii proiectelor de investitii (infrastructura, de mediu, dezvoltare regionala, investitii ale administratiei locale, justitie, sanatate, aparare).
Prioritati reprezinta, de asemenea, asigurarea finantarii cheltuielilor de tip structural (obligatorii), cum sunt pensiile, asistenta sociala, contributia la bugetul UE, rambursari de credite (interne si externe) si dobanzi.
Cofinantarea pentru fondurile europene structurale si de coeziune, cheltuielile de finantare rambursabila, reprezinta, de asemenea, prioritati ce vor fi discutate, alaturi de asigurarea continuitatii finantarii multianuale a programelor si proiectelor de investitii ale administratiei centrale si locale.
Contextul macroeconomic si cadrul general de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2009 au tinut cont de o proiectie de crestere economica de 3,5 la suta din PIB, o valoare nominala a PIB de 588,1 miliarde lei, un curs mediu de 3,9 lei la un euro, o inflatie medie anuala de 4,8 la suta, un castig salarial mediu brut de 1.830 lei pe luna, un salariu mediu brut de 1.702 lei lunar si un deficit al Bugetului general consolidat de 1,7 la suta din PIB.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.