Piatra Craiului este masivul muntos cel mai spectaculos din România

Piatra Craiului este masivul muntos cel mai spectaculos din România

0 41

Este o constatare a asociațiilor de montaniarzi din Europa. Cu crestele sale semețe și zimțate este o adevărată provocare pentru turiștii aventuroși și nu o dată cei nepregătiți pentru sălbăticia traseelor și-au găsit sfârșitul, mai ales când au deviat de la traseele marcate.
Lanțul Piatra Craiului circumscrie și unul din cele mai variate parcuri naționale, aici existând specii endemice de plante, dar și animale rare, care cu greu mai pot fi văzute în alte părți ale Europei, cum ar fi râsul(sau lynxul). Deputatul brașovean, Gabriel Andronache, a făcut un excurs în principalele caracteristici ale acestui superb munte românesc:
„Masivul Piatra Craiului este cuprins în Parcul Naţional Piatra Craiului, fiind unul dintre cele mai spectaculoase masive montane din țară.
Cetatea naturală de stâncă a Pietrei Craiului este unică printre munții din România. Creasta lungă de aproximativ 25 de kilometri formează unul dintre cele mai iubite peisaje montane din țara noastră, un loc în care alpiniștii, montaniarzii și cercetătorii pot fi uimiți de diversitatea pe care o întâlnesc.
Prima rezervație naturală din Piatra Craiului a fost înființată în 1938 și a avut doar 440 de hectare, iar din anul 1972 și-a dublat suprafața.
Parcul național a fost înființat în 1990 și cuprinde aproape 15.000 de hectare, dintre care aproximativ 40% reprezintă zone cu protecție strictă, în care singurele activități permise sunt turismul și cercetarea.
Cheile Zărneștiului sau Prăpăstiile Zărneștiului, localizate în partea de Nord-Est a masivului, sunt accesibile din drumul care leagă orașul Zărnești de satul Măgura. Cheile au o lungime de aproximativ 3,5 km, iar pereții abrupți ce străjuiesc valea au înălțimi cuprinse între 100 și 200 m, fiind foarte atractivi pentru alpiniști.
Depinde doar de noi dacă vom păstra acest colţ de paradis, pentru ca şi generațiile viitoare să se poată bucura de el.” apreciază pe contul său de socializare Andronache, vizibil atașat de acest masiv muntos al județului Brașov.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.