Piata rezidentiala romaneasca e inca profit !

Piata rezidentiala romaneasca e inca profit !

0 300

In Romania nu se mai poate obtine profit de 200-300 la suta din imobiliare, dar o rata de rentabilitate de 40% este suficienta pentru orice afacere imobiliara serioasa, a precizat Andrei Apetrei, director general al companiei Quantum Management & Consulting, intr-un studiu remis Agerpres.
Dupa cateva luni in care piata rezidentiala romaneasca a fost dominata de incertitudini, de schimbari bruste ale dispozitiei cumparatorilor si ale ritmului de vanzare si de cumparare, jucatorii din imobiliare par sa se fi linistit, nesiguranta pietei de real estate fiind din ce in ce mai mica. Conform stusiului QMC, efectele crizei financiare globale au fost minim simtite la nivelul Romaniei, dar ne-au facut sa intelegem ca astfel de fluctuatii sunt normale si au ca scop o maturizare a pietei.
Tranzactiile imobiliare au scazut, in ultima vreme, intr-un ritm aproape ingrijorator. Unul dintre motive este si faptul ca investitorii nu mai cumpara zeci de locuinte dintr-un complex rezidential pentru a le revinde, pentru ca profitul nu mai este la fel de mare.
”Speculatiile cu terenuri sau revanzarea apartamentelor dintr-un proiect imobiliar vor aduce un profit de maxim 40%, in urmatoarea perioada”, a explicat Andrei Apetrei.
Un alt motiv al scaderii numarului de tranzactii este si acela ca o mare parte a cumparatorilor au asteptat o asezare a pietei si au refuzat sa cumpere intr-un moment de incertitudine, daca nu era strict necesar. Cel mai important motiv este, insa, perioada verii, care nu a fost niciodata cea mai buna pentru vanzarile de imobiliare dar, pentru ca a coincis cu discutiile despre marea criza imobiliara, situatia a fost receptata ca o confirmare a tuturor acestor zvonuri.
”Piata imobiliara nu stagneaza, ci se misca, doar ca investitorii sunt mult mai prudenti. Exista, insa, semnale ca din luna septembrie piata isi revine, iar companiile multinationale au inceput sa caute terenuri, asa incat piata se va aseza”, a mai declarat Andrei Apetrei.
Desi fondatorii QCM sunt romani, compania a luat fiinta in Anglia, afacerile din Romania desfasurandu-se cand deja firma era una puternica si experimentata.
”Am asistat la caderea pietei in Marea Britanie, in urma cu trei ani. Si acum este din nou o cadere, dar acum trei ani a cazut si si-a revenit. Dar totul se reconstruieste in cinci-sapte ani. Investitorii nu sunt speriati, pentru ca un investitor nu se sperie si nu se cearta niciodata. Este doar un busines pe care trebuie sa-l duci cu profesionalism pana la capat”, explica Andrei Apetrei.
Orice piata este in continua miscare, cererea si oferta nu raman niciodata la fel. Nu poate exista o cadere efectiva a pietei, ci o incetinire sau o relansare. In acest moment, piata imobiliara din Romania este la maturizare si nu prezinta simptomele unei caderi, precizeaza studiul QCM.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.