Piata hoteliera va scadea in 2009

Piata hoteliera va scadea in 2009

0 175

Piata hoteliera din Bucuresti si, din Romania, in general, va inregistra in acest an o scadere de circa sase la suta, potrivit estimarilor companiilor de consultanta in domeniu, cele mai afectate urmand sa fie hotelurile de trei si patru stele, iar hotelurile din Capitala se vor axa in continuare pe turismul de business si pe cel de evenimente.
„In acest an, hotelierii din Romania se asteapta la o scadere cu sase la suta a pietei. Cel mai bine va sta segmentul de evenimente si conventii din Bucuresti, iar in ceea ce priveste segmentul de business multi fie vor migra spre hotelurile de patru stele, fie vor ramane la cele de cinci stele, daca vor primi tarife pe masura”, a spus Miroslav Dragicevic, partener fondator la Horwath Consulting, la un forum dedicat industriei hoteliere.
Acesta a subliniat ca hotelurile de trei si patru stele din tara vor fi afectate de scaderea turismului de evenimente si conventii, dar si de cel de business, in urma efectelor crizei financiare. Horwath Consulting a realizat un studiu bazat pe opiniile hotelierilor din Romania, care au estimat scaderi considerabile pe toate planurile, de la turismul de business, la cel de calatorii.
„Cred ca Bucurestiul trebuie sa se orienteze pe segmentul de calatorii si leisure, acum fiind concentrat pe evenimente si turismul de business. Daca Bucurestiul si alte orase mari vor deveni orase interesante si pentru turismul de calatorii si leisure, atunci acestea vor avea performante bune in acest an”, a spus Bernadette Koltai, director de vanzari la STR Global, companie de consultanta in turism.
„Daca anul trecut, in Bucuresti, au fost date in folosinta 2.500 de camere, anul acesta cred ca piata va stagna aproape total in aceasta privinta, deoarece oferta este deja la un nivel multumitor pe segmentul superior de patru si cinci stele. Abia din 2010 vom vedea capacitati noi”, a spus Mihai Rajnita, presedinte executiv al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania.
Potrivit datelor furnizate de participanti, in ianuarie, gradul de ocupare la hotelurile din Bucuresti a ajuns la 33,7%, comparativ cu 54 la suta in ianuarie 2008. De asemenea, se va inregistra o scadere si la gradul de ocupare pe tot anul, de peste doua cifre comparativ cu 2008, cand gradul de ocupare a scazut oricum cu 19,7$.
Potrivit hotelierilor din Bucuresti, primele doua luni ale anului sunt printre cele mai slabe in ceea ce priveste gradul de ocupare, in lunile septembrie – noiembrie inregistrandu-se cel mai mare nivel de ocupare.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.