Piata bunurilor de folosinta indelungata in suferinta

Piata bunurilor de folosinta indelungata in suferinta

0 215

Piata bunurilor de folosinta indelungata din Romania a scazut cu 40,4% in prima jumatate a anului comparativ cu primele sase luni ale lui 2008, la un total de 664 milioane de euro, arata un studiu al companiei de cercetare GFK. Sectorul IT si cel al echipamentelor de birou au inregistrat cele mai mari scaderi ale vanzarilor atat la nivel trimestrial cat si semestrial.
In trimestrul doi din acest an, piata totala de bunuri electrice din Romania a fost de 308 milioane euro, o scadere accentuata in valoare de 46,8% comparativ cu aceeasi perioada din 2008.
In prima jumatate a acestui an, sectoarele de electrocasnice mici si de telecomunicatii au scazut cu 22,1% si 25,8% in prima jumatate a anului. Vanzarile de electrocasnice mari au avut un trimestru mai bun comparativ cu inceputul anului, dar rezultatele pentru anul curent indica o scadere de 37,1%. Si electronicele de folosinta indelungata au inregistrat un declin de 42,6%, indeaproape urmat de sectorul foto cu o crestere negativa de 43,2% pentru primele 6 luni. Sectoarele IT si de echipamente de birou au avut performanta cea mai slaba, inregistrand o scadere accentuata de 47,2% si respectiv 51,4% in prima jumatate din acest an.
De altfel aceste doua sectoare au inregistrat cele mai mari scaderi si la nivel trimestrial. Astfel, in trimestrul doi din acest an, sectorul IT din Romania a scazut cu 59,2% fata de acelasi trimestru din 2008, atingand valoarea de 87 milioane de euro.
„Acest fapt a fost cauzat de o importanta scadere in volum si, partial, de scaderea pretului mediu, in special pentru laptop-uri, luand in considerare faptul ca a crescut cota de netbook-uri in cadrul laptop-urilor si ca pretul lor este semnificativ mai mic decat cel al notebook-urilor traditionale. Cele mai afectate de criza au fost calculatoarele desktop si monitoarele”, mentioneaza analiza GFK.
De asemenea, sectorul echipamentelor de birou a continuat sa inregistreze o scadere acuta (58,5%) in al doilea trimestru al anului comparativ cu aceeasi perioada a anului 2008, atingand o valoare de 10 milioane euro.
Raportul GfK TEMAX este publicat international. Constatarile se bazeaza pe anchete realizate de catre panelul de retail al GfK Retail and Technology. Panelul de retail contine date de la mai mult de 190.000 de puncte de desfacere cu amanuntul din intreaga lume.

In Romania, compania de cercetare GFK a inregistrat o cifra de afaceri de 9.1 milioane euro in 2008. Infiintat in 1934, Grupul GfK este unul dintre liderii mondiali in domeniul cercetarilor de piata, cu 130 reprezentante, birouri si participari active in peste 90 de tari si aproximativ 10.000 de angajati.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.