Petrom mai sarac cu 6 miliarde de euro ?

Petrom mai sarac cu 6 miliarde de euro ?

0 113

Actiunile Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca, s-au prabusit miercuri cu inca 10% pe Bursa, capitalizarea companiei ajungand la 2,84 miliarde euro, cel mai scazut nivel din ultimii patru ani. In ultima luna, actiunile Petrom au pierdut 50% din valoare, iar de la inceputul lunii iunie acestea au inregistrat o scadere de aproape 70%, de la un maxim de 0,56 lei pana la 0,18 lei in sedinta de miercuri, scrie Ziarul Financiar.
In aceste conditii, din capitalizarea companiei s-au evaporat circa 6 miliarde euro in mai putin de patru luni. In aceeasi perioada, indicele BET-XT al celor mai lichide 25 de companii listate, a pierdut 65%. Scaderile agresive au dus pretul titlurilor Petrom sub nivelul de 0,2158 lei platit de grupul austriac OMV statului roman in 2004, la privatizarea companiei. Brokerii sustin ca atat Petrom, cat si majoritatea actiunilor lichide de pe Bursa sunt vandute masiv de catre fondurile de investitii straine care incearca sa faca rost de lichiditati.
De altfel, tranzactiile zilnice cu actiuni Petrom au crescut semnificativ de la inceputul lunii septembrie, atingand un nivel record de 65 de milioane de actiuni, sau 0,11% din capitalul social, in sedinta de marti 14 octombrie. „In ultima luna, au fost cel putin doua fonduri mari care au facut lichidari pe piata noastra”, a comentat un broker din piata. Printre numele vehiculate este si cel al Julius Baer, care administreaza doua dintre cele mai mari fonduri de investitii prezente pe Bursa, care detineau la sfarsitul lunii iulie 1,43% din Petrom.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.