Petrece o vacanta departe de lume, in inima apelor

Petrece o vacanta departe de lume, in inima apelor

0 85

Departe de tumultul vietii cotidiene, se afla o asezare strajuita de ape, acolo unde Dunarea imbratiseaza Marea Neagra cu bratul Sfantu-Gheorghe.


Localitatea Sfantu-Gheorghe se intinde pe partea stanga a celui mai vechi brat al Dunarii – Sfantu-Gheorghe, in apropierea gurii de varsare a Dunarii in Marea Neagra. Pe o suprafata de 60575,87 ha, comuna este alcatuita din aproximativ 358 gospodarii in care traiesc aproximativ 971 oameni ce si-au pastrat traditiile si limba ucraineana.?


?


Accesul in zona


Aflata in extremitatea estica a Deltei Dunarii, localitatea Sfantu-Gheorghe este situata in partea de est a judetului Tulcea la 120 km de Tulcea pe bratul Sfantu-Gheorghe si la 35 km de orasul Sulina. Comuna este delimitata la nord de comuna Crisan si orasul Sulina, la est si sud de Marea Neagra, iar la vest de comuna Murighiol.


Accesul in localitate este posibil doar naval. Se poate lua vaporul din portul Tulcea (Tulcea – Sfintu-Gheorghe: 4h), portul Mahmudia (Mahmudia – Sfantu-Gheorghe: 2 ore si 30 de minute) sau portul Murighiol (Murighiol –? Sfantu-Gheorghe: 2 ore).


?


Atractiile zonei


In vecinatatea satului se gaseste o plaja salbatica, cu nisipuri fine, ce se intinde de-a lungul tarmului pana la Sulina (38 km). Ca o particularitate, adancimea marii creste lin, exitand o zona sigura pentru scaldatul copiilor.?


Pentru amatorii de pescuit zona ofera posibilitatea unor partide de crap, somn, stiuca, anghila, caras, biban, in Dunare, lacuri si canale sau pescuit marin la chefal, calcan, rechin. Permisele de pescuit sportiv se obtin de la firma ce a concesionat activitatea piscicola in zona, de la punctul de lucru din Sfantu-Gheorghe.?


Turistii se pot bucura de plimbari pe Dunare, canale si lacuri cu ambarcatiuni specifice zonei: caiucul, lotca sau mahuna sau pot opta pentru salupe sau ambarcatiuni rapide.


?


Trasee turistice


Traseul Sulina – Sfantu-Gheorghe pe ruta: oras Sulina – canalele: Busurca – Imputita – cordon litoral – Tataru – localitatea Sfantu-Gheorghe


Traseul Sulina – Sfantu-Gheorghe pe ruta: oras Sulina – canal Busurca – canal Rosu – canal Imputita – lac Rosulet – cherhana Rosulet – lac Rosu – baza turistica Rosu – lacul Puiu – canal Mocansca – lac Erenciuc – brat Sfantu-Gheorghe – localitatea Sfantu-Gheorghe


Tur Sfantu-Gheorghe pe ruta: localitatea Sfantu-Gheorghe – canalele: Zaton – Buhaz – Palade – Crasnicol – bratul Sfantu-Gheorghe – localitatea Sfantu-Gheorghe


?


Un loc magic


Sfantu Gheorghe este un loc magic, unde fluviul Dunarea intalneste Marea Neagra, un loc in afara timpului, pitoresc si neconventional: multe flori, soare, nisip, case vopsite in culori vii batute de vanturi, cu ornamente din lemn traforat si acoperisuri din stuf. Plaja, situata la 15-20 minute de mers pe jos, pe drumuri acoperite cu nisip fin, salbatica, cu scoici si ciulini, pare nesfarsita (30 km). Frumusetea si unicitatea locului l-au determinat pe Jaques Yves Cousteau sa intervina energic la forurile mondiale pentru a include Rezervatia Biosferei Delta Dunarii in Patrimoniul Mondial.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.