Petre Roman pe nisipuri africane; împuternicit ONU în Sahara!

Petre Roman pe nisipuri africane; împuternicit ONU în Sahara!

1 27

Ziarul algerian El Watan a publicat la sfârșitul anului trecut informația că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, îl ia în calcul pe fostul premier Petre Roman pentru funcția de trimis special al Națiunilor Unite în Sahara de Vest, dezvăluie Știri pe Surse.
„Nu pot să fac niciun comentariu pe această temă. E un proces de consultare pe acest subiect și de aceea nu pot comenta”, a declarat Petre Roman pentru Libertatea.
Sahara de Vest se chinuie să rezolve, de zeci de ani, un conflict deschis între Maroc și Algeria cu privire la suveranitatea teritoriului. ONU consideră Sahara Occidentală teritoriu ne-autonom.
Frontul Polisario solicită un referendum privind autodeterminare, prevăzut de ONU, în timp ce Marocul, care controlează mai mult de două treimi din acest vast teritoriu deşertic, propune un plan de autonomie sub suveranitateasa.
Negocierile conduse de ONU, în care sunt implicaţi Maroc, Frontul Polisario, Algeria şi Mauritania, sunt suspendate.
Procesul de decolonizare a fost întrerupt în anul 1976, când vechea putere colonială, Spania, a abandonat Sahara Occidentală în mâinile Marocului și Mauritaniei. Teritoriul se găsește în actualitate aproape ocupat în întregime de către Maroc, situație care nu este recunoscută de ONU și este refuzată de grupul armat Frontul Polisario, care a proclamat independența teritoriului sub numele de Republica Arabă Democrată Saharawi în 1976. Grupul armat administrează de fapt zona din Sahara Occidentală necontrolată de Maroc, numită oficial Provinciile Meridionale, susține agenția de știri citată.

Trimis într-unul din cele mai periculoase zone de conflict armat
Petre Roman ar putea ajunge trimis special într-unul dintre cele mai fierbinți și periculoase locuri de pe glob.
Avantajul fostului premier român este și cunoașterea la perfecție a unor limbi folosite în acea zonă, cum ar fi franceza și engleza, dar și destul de bine araba.
Fosta soție a lui Petre Roman, Mioara Roman, a fost foarte mulți ani jurnalist român înainte de 89, care a răspuns de zona arabă, cunoscând mai multe dialecte ale limbii arabe. Numirea fostului premier român în această funcție survine după blocarea totală a negocierilor diplomatice dintre părți, mediate de ONU.

Libiu Mateescu

COMENTARII

  1. Tovarasul Roman este un JIDAN BORIT ca si tac-su, WALTER ROMAN, care a
    a cedat Basarabia rusilor in 1940.
    Daca acest CACAT cu OCHI reprezinta ONU unseamna ca organizatia este formata numai din JIDANI din roate tarile deci TREBUIE DESFIINTATA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.