Pestii masculi isi schimba sexul din cauza poluarii

Pestii masculi isi schimba sexul din cauza poluarii

0 70

Potrivit unor studii recente, peste 300 de milioane de tone de deseuri industriale si menajere, 140 milioane de tone de ingrasaminte agricole, cateva milioane de tone de pesticide si 400.000 de tone de petrol si produse petroliere ajung, in fiecare an, in apele din conductele municipale.

Cercetarile au relevat ca milioane de persoane din intreaga lume arunca medicamente expirate direct in sistemul de canalizare, context in care masuri si programe educationale trebuie demarate cat mai urgent pentru a preveni acest tip de comportament.

Pestii care traiesc in apropierea centralelor de deversare a apelor menajere isi schimba sexul, din cauza poluarii cu substante nocive provenite din pilule contraceptive si produse cosmetice – au avertizat oameni de stiinta din Turcia, citati de Turkish Daily News.

Potrivit cercetatorilor, poluarea apelor cauzeaza schimbari fizice semnificative asupra pestilor masculi, care ajung sa treaca printr-un proces de feminizare, din cauza hormonilor absorbiti din apele menajere.

Profesorul Adil Denizli, de la Universitatea Hacettepe din Ankara, a atras atentia asupra faptului ca substantele nocive din pilulele contraceptive si produsele cosmetice, precum cremele pentru bronzat, sunt daunatoare nu numai animalelor care traiesc in apa, ci si oamenilor. Conform cercetatorului turc, peste doua milioane de persoane, in majoritate copii, mor anual din cauza substantelor toxice din apa.

Hormonii, care sunt cea mai mare sursa de micro-contaminare in mari si rauri, sunt o amenintare majora asupra creaturilor ce traiesc in apa, dar si asupra oamenilor, prin circuitul alimentelor, a explicat acesta.

Adil Denizli a mentionat ca in urma testelor efectuate in ape din Europa, Asia si SUA, s-au mai descoperit substante nocive provenite de la numeroase tipuri de medicamente, precum pilulele pentru tulburari psihice, analgezicele si antibioticele.

Aceste deseuri au un efect imediat asupra animalelor din ape si reprezinta o amenintare serioasa la adresa oamenilor si a ecosistemului.

Hormonii din pilulele contraceptive si produsele cosmetice determina mutatii grave, afectand in special pestii, care ajung sa treaca printr-un proces de schimbare a sexului. De asemenea, apele menajere infectate pot cauza aparitia unor noi creaturi subacvatice, necunoscute pana in prezent.

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.