Persoane NECALIFICATE la catedra

Persoane NECALIFICATE la catedra

0 84

Marea disponibilizare a bugetarilor din diferite domenii de activitate a adus multe goluri si lipsuri aparent de neacoperit.
La noi ca la nimeni, insa! In aceasta luna, septembrie 2010, zeci de profesori vor fi dati afara, astfel incat va exista un deficit serios de cadre didactice care sa predea la catedre. Totusi, guvernantii au gasit solutii salvatoare: comasarea claselor, profilelor, dar si a scolilor si liceelor, astfel incat sa nu se simta lipsa de personal.
Problema este ca, potrivit ultimelor rezultate la examenele nationale din invatamant, la catedra vor ajunge persoane necalificate care vor trebui sa tina locul cadrelor didactice calificate care, fie au iesit la pensie, fie au fost disponibilizate, fie au parasit sistemul de invatamant de buna voie si nesiliti de nimeni in cautarea unor alte oportunitati.
Lumea nu se mai inghesuie sa se angajeze in educatie, mai ales dupa ce salariile au scazut iar un debutat castiga acum mai putin ca o femeie de serviciu. Pentru 650 de lei pe luna, tinerii absolventi prefera sa se reorienteze spre alte joburi, chiar daca multi dintre ei sunt supracalificati pentru meserii precum cea de ospatar, taximetrist sau baby-sitter.
La titularizarea din acest an, au reusit sa ia examenul doar 40% dintre candidati. Posturile ramase libere au fost scoase apoi la concurs pentru suplinitorii calificati, adica cei care au luat macar nota 5. Pentru ca nici asa nu s-au ocupat toate catedrele, atunci au fost acceptati si necalificatii. In total 2062, informeaza Protv-ul.
Sunt insa discipline unde nici macar necalificatii nu au vrut sa mearga. Asa ca directorii cauta tot felul de solutii.
Pe 13 septembrie aproximativ 220 000 de dascali vor reveni la catedra. Aproape 40.000 dintre ei sunt suplinitori calificati, adica au luat macar nota 5 la titularizare.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.