Perseidele! Cel mai mare spectacol al stelelor căzătoare, în noaptea de 12...

Perseidele! Cel mai mare spectacol al stelelor căzătoare, în noaptea de 12 spre 13 august

0 451

Curentul de meteori Perseide, unul dintre cele mai strălucitoare fenomene astronomice, va avea momentul de activitate maximă în noaptea de 12 spre 13 august, când pe cer vor fi vizibili între 60 şi 100 de meteori pe oră. Anul acesta, stele căzătoare vor fi uşor de observat, cerul va fi senin, fără lumina satelitului natural al Pământului, pe 14 august fiind Lună nouă.

$article.media.images[0].description

Fenomeneul astronomic poate fi urmărit cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini, la ţară, la munte sau la marginea oraţelor mari. Cei ce vor observa Persdeidele din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră, iar cei care le vor observa din oraşe, doar 10-20 de meteori pe oră.Predicţiile Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu spun că în perioada de maximă activitate a curentului de meteori se vor vedea cel mult 100 de meteori pe oră, în condiţii ideale. Fenomenul nu este o ploaie de stele, în timpul căreia se pot observa câteva mii de meteori pe oră.

Pentru a vedea meteori, nu este nevoie de un instrument astronomic, dar trebuie să priviţi cerul măcar o oră.

Dacă doriţi ca observaţiile voastre să fie utile oamenilor de ştiinţă, Societatea Astronomică Română de Meteori recomandă ca la fiecare meteor observat să notaţi: ora, minutul şi secunda când a apărut; constelaţia de unde a venit; strălucirea sau magnitudinea sa, prin compararea lui cu stelele vecine.

Ce sunt PERSEIDELE?
Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia, între Cassiopeia şi Perseu, este o „perseidă”, iar fiecare an, în perioada 10 – 15 august, curentul de meteori Perseide este foarte activ. În 2015, momentul de activitate maximă va atins între 12 august, ora 21.00, şi 13 august, ora 17.00.

(w620) Radiantul

Fenomenul de stea căzătoare este de fapt dâra luminoasă de pe cer lasată de o particulă de praf cosmic, de  sub 1 mm diametru, denumit de astronomi meteor care arde o fracţiune de secundă în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

(w380) Cometa SwiDescoperită în 1862 de Lewis Swift şi Horace Tuttle, cometa Swift-Tuttle este una de mari dimensiuni, nucleul său are 26 km şi orbitează Soarele în 133 de ani. y

Astronomul italian Giovanni Schiaparelli a fost primul care, în 1865, a descoperit că această cometă este sursa Perseidelor.

Cometa Swift-Tuttle a vizitat ultima dată înteriorul sistemului nostru solar în anul 1992.

Sursa: astro-urseanu.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.