Periodic la Tg. Mures au loc, hodoronc – tronc, mai multe actiuni...

Periodic la Tg. Mures au loc, hodoronc – tronc, mai multe actiuni de protest, si comemorări ale secuilor și maghiarilor. Cui prodest?

0 141

Cea mai nouă dintre  manifestările publice, este Ziua Libertatii Secuiesti, al carei scenariu presupune, printre altele, desfasurarea unui mars pentru… autonomie prin centrul municipiului Tirgu Mures. Apoi Ziua Libertaţii Secuieşti este comemorată de câțiva ani de zile în municipiul Tîrgu Mureş, dar şi în alte localităţi din  Secuime, precum și în mai multe oraşe din Ungaria si alte tari cu minoritati!

Deja asa zisul Consiliul Naţional Secuiesc a anunțat că organizează comemorarea eroilor martiri Gálffy Mihály, Horváth Károly şi Török János, executaţi în data de 10 martie 1854 la Tîrgu Mureş. Până aici nu ar fi nicio problemă, dacă nu ne-am aduce aminte că în anii trecuți la acest marș au avut loc violențe între manifestanți și forțele de ordine. Membrii mișcărilor extremiste, Jobbik  și Tinerii din cele 64 de Comitate,strecurati in multime s-au dedat atunci la acte de violență.  De aceea Primăria Târgu Mureș și Consiliul Secuiesc se tot află în conflict în justiție, pentru că primarul nu dorește ca evenimentele din anii trecuți să se repete.

Dar pentru ce au murit cei trei, socotiti eroi ai secuilor?
Poate ar fi mai nimerit să înțelegem daca au vreo  legătură  românii și autoritățile Statului Roman cu această comemorareCei trei eroi martiri Gálffy Mihály, Horváth Károly şi Török János, au fost executaţi în data de 10 martie 1854 la Tîrgu Mureş de către autoritățile austriece. Ei nu au fost persecutați in niciun fel de români sau autoritățile române. Nu aveau nici cum, nici de ce !

După înfrângerea revoluției maghiare de la 1848, condusă de Lajos Kossuth, o parte dintre revoluționarii maghiari au încercat să se reorganizeze sub conducerea lui József Makk, în 1851. Este interesant unde au făcut acest lucru… la București.
Grupări conspirative au fost organizate în secuime de János Török, dar poliţia secretă austriacă a reuşit să inflitreze un spion în rândurile lor, un anume Mihály Bíró, care a demascat întreaga reţea de conspiratori. Peste 60 de oameni au fost arestaţi la data de 24 ianuarie 1852. Ulterior, după ce a reușit să fugă la București, József Makk, a trimis pe József Váradi, fost locotenent major în armata revoluţionară ca să organizeze o răscoală armată în sprijinul mişcării. Datorită pasivităţii populaţiei aceasta a reuşit să înarmeze doar o mână de persoane care au fost repede neutralizaţi de către autorităţile austriece. Într-un final chiar şi Váradi a fost arestat de către austrieci.

În Martie 1854 autoritatile Imperiului au început execuția conspiratorilor. La data de 10 martie 1854 au fost executaţi János Török, Mihály Gálffy Károly Horváth la Târgu Mureş. La 29 aprilie s-a continuat cu execuţia lui Ferenc Bartalis şi József Váradi , de data aceasta la Sfântu Gheorghe. Ceilalţi conspiratori au fost condamnaţi la pedepse între 5 şi 18 ani de închisoareUlterior, prin 1875, a fost ridicat în Târgu Mureș un monument în onoarea acestora.Asadar actiunile anuale de protest din zilele noastre împotriva statului român,  aceste mitinguri de comemorare, nu au nicio justificare istorică…la Tg.Mures !!
Chiar dacă evenimentul va mai avea loc, ar fi păcat ca adevărata sa valoare istorică, să se transforme în interese politice meschine ale UDMR. 
(Deak Andrei)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.