Pericol de rabie la Brasov

Pericol de rabie la Brasov

0 119

Se stie ca in judetul Brasov au existat cam 10-12 focare de rabie, dintre ele unul chiar in cartierul brasovean Stupini, dar care,prin masuri specifice, au fost stinse treptat.
Iata insa ca s-au ivit alte doua noi focare,la Rasnov acum circa trei-patru saptamani si, mai nou, la Homorod, unde acum cateva zile o vulpe a intrat in ograda unui satean, a fost ranita de un caine si apoi a fost gasita moarta intr-un pod de sura, la analize fiind dovedita ca turbata. Drept care a fost declarata carantina de gradul III in localitate.
In Brasovul propriu-zis nu s-au intalnit inca asemenea cazuri de rabie adusa de vulpi, dar nici nu se exclude posibilitatea ivirii lor. Si aceasta pentru ca,mai nou, impreuna cu ursii gunoieri, au inceput si vulpile sa coboare de prin paduri pe la continerele de gunoi din Racadau si nu numai, cautand hrana de care duc lipsa prin habitatele lor obisnuite. Iar daca o asemenea vulpe este purtatoare de rabie si incepe sa muste in stanga si in dreapta – nu este nevoie sa treaca direct la oameni,ci sa o faca la ursii gunoieri sau la cainii vagabonzi din zona containerelor cu resturi menajere – iata si focarul de rabie intr-unul dintre marile orase ale tarii, cu toate urmarile neplacute in asemenea imprejurari. Caci se stie cum ursii gunoieri isi fac mendrele – e drept, in cautarea hranei – nu numai prin Racadau,ci si pe strazile de langa Tampa sau prin cartierul Astra si zona Metrom.Iar daca ursii si-au angajat drept bodyguarzi vulpile nu este exclus nimica.
In acest sens Primaria, prin vicele Adrian Gabor, a solicitat DSVSA Brasov „ca in perimetrele din municipiu unde coboara ursii, insotiti mai nou de vulpi,sa fie amplasate capcane cu vaccin antirabic. In Racadau, Astra si in alte zone din oras unde este posibil sa-si faca aparitia vulpile au fost puse astfel de vaccinuri”. Este declaratia viceprimarului Adrian Gabor.
Domnul Petre Noaghea,directorul Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AGVPS) declara la randul sau ca,printre cele 37 de exemplare propuse pentru a fi vanate in sezonul ce se va deschide in curand,se afla si vulpile care s-au naravit la resturile menajere de prin cartierele brasovene sus-amintite.
Este bine ca autoritatile locale, prin colaborare, intentioneaza sa previna aparitia unui focar de rabie in orasul capitala de judet, caci se stie: mai usor previi decat vindeci. Totodata populatia este rugata sa semnaleze orice aparitie de comportament ciudat la animalele de casa si companie, mai ales cand aceste mai sunt lasate sa circule si nesupravegheate.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.