Pentru salvamontiștii brașoveni nu a fost un week-end liniștit

Pentru salvamontiștii brașoveni nu a fost un week-end liniștit

0 269

Salvamontiștii brașoveni au avut mult de lucru în week-end-ul trecut, din cauza turiștilor care nu înțeleg ce este muntele, pentru că fie sunt echipați necorepunzător sau vor să braveze.

Vineri, în primul caz, a fost vorba despre o persoana care cobora de pe vârful Postăvaru, iar din cauza încălțărilor inadecvate, care nu au susținut glezna, a călcat strâmb, suferind un traumatism de membru inferior.
În al doilea caz, a fost vorba despre o persoană care s-a accidentat pe traseul de biciclete. În ciuda echipamentului adecvat de protecție, acesta a suferit un traumatism cranio-cerebral cu pierderea stării de constiență, cu amnezie, precum și un traumatism de membru superior, în zona antebrațului.
După ce le-a fost acordat primul ajutor, ambele persoane au fost coborâte la baza muntelui, de unde au fost preluate de câte un echipaj SMURD, în vederea transportului către unitatea spitalicească.
Sâmbătă, două persoane au avut nevoie de asistența salvatorilor montani din Poiana Brașov, una pentru o stare de lipotimie, alta pentru un traumatism cranio-cerebral. Ambele persoane au fost coborâte în siguranță la baza muntelui.
În cursul zilei de duminică, Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervină în 2 cazuri. Un practicant al ciclismului montan, echipat corespunzător, a căzut pe traseul Blue Line și a suferit un traumatism de membru superior, în zona umărului.
O altă persoană, care se plimba pe pârtia Drumul Roșu, a alunecat din cauza încălțărilorinproprii unei drumeții, suferind un traumatism de membru inferior, în zona gleznei.
Ambele persoane au necesitat transfer către unitatea spitalicească, fiind preluate de echipaje SMURD.
Coordonatorul Serviciului Salvamont, viceprimarul Sebastian Rusu a precizat : ,,Readucem în atenția turiștilor importanța folosirii unei perechi de încăltari adecvata pentru orice plimbare în zona montană. Pe lângă faptul că talpa lor este concepută special pentru a oferi o aderență sporită pe suprafețe specifice, lățimea și înălțimea mai mari asigură o stabilitate superioară a gleznei, reducând considerabil riscul de alunecare și accidentare. Totodată, recomandăm folosirea traseelor montane marcate, în detrimentul pârtiilor de schi. Chiar dacă în cazul celor din urmă deplasarea poate părea mult mai facilă, înclinația și acoperirea lor cu iarbă sau pietre instabile le fac mult mai periculoase”.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.