Pentru protejarea spatiilor verzi

Pentru protejarea spatiilor verzi

0 144

Europarlamentarii Daciana Sarbu si Magor Imre Csaba au depus la Strasbourg o declaratie scrisa pentru elaborarea unei noi norme de protejare si gestionare a spatiilor verzi pe termen lung. Prin acest document se cere Comisiei Europene definirea spatiilor verzi si interzicerea construirii de imobile de orice fel in perimetrele amenajate deja ca spatii verzi.
In document se cere si adoptarea unor planuri urbanistice de transport ecologic, obligatorii in toate statele membre, pentru contracararea unor proiecte imobiliare neconforme cu standardele de mediu.
In sprijinul documentului se exemplifica prin disparitia chiar a unor parcuri intregi prin diferite localitati din Romania, inlocuite cu beton si asfalt, precum si disparitia multor spatii de joaca pentru copii si zone verzi dintre blocuri, in locul acestora aparand diferite constructii, fara ca riveranii sa fie consultati, macar de ochii lumii.
In acest sens brasovenii pot dovedi, cu mana pe inima, actele de barbarism si de calcare a legislatiei din domeniu prin construirea supermagazinului “Unirea”, cu anexele, prin distrugerea zonei verzi dintre Gara CER-Calatori si Faget si pe asfaltarea multor zone verzi dintre blocurile diferitelor cartiere in scop de amenajare parcari, in loc sa se caute alte solutii pentru realizarea acestora.
In cadrul Programului National de imbunatatire a calitatii mediului, Guvernul a alocat, pentru 2008, 60 de milioane lei in scopul amenajarii de spatii verzi in localitati. Acuma totul depinde de autoritatile locale, mai ales ca exista posibilitatea de accesare a unor finantari din fonduri de coeziune.
Dar ati vazut cumva miscandu-se, in acest sens, cate ceva prin Brasov? Ba din contra. Caci dupa cele demonstrate in cei patru ani de mandat, realesul primar Scripcaru isi va continua opera de distrugere a spatiilor verzi, exploatand la maxim portita de scapare in care se prevede ca, in cazuri exceptionale, spatiile verzi sa poata fi reduse cu cel mult 10%, cu o compensare in alte locuri (L.24/2007). Si uite cum azi reduce cu 10% un spatiu verde, peste cateva luni alte 10%, peste alte cateva luni alte 10%, ca Tampa-i mare si are destula verdeata, adica echivalentul celei ocupate de beton si asfalt.
Cei care nu respecta prevederile acestei legi sunt pasibili de amenzi intre 1.000 – 10.000 lei sau chiar deschidere de dosare penale, dar primarul Scripcaru stie sa se unga cu acele alifii pe care prevederile legilor sa alunece, incepand cu declaratii pompoase despre grija pentru natura, dar care raman apa de ploaie pe langa diferitele interese.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.