Pensionarii vor putea primi bani in schimbul tichetelor de calatorie neutilizate

Pensionarii vor putea primi bani in schimbul tichetelor de calatorie neutilizate

0 229

Pensionarii care nu au utilizat tichetele de calatorie pe calea ferata, mijloacele de transport intern sau naval, cu reducere de 50%, vor putea cere convertirea acestora in bani. Acest lucru este prevazut intr-un proiect de lege initiat de PRM, care a fost adoptat de Sent.


Initiativa legislativa a primit avize negative din partea Comisiilor de munca, egalitate de sanse si cea de drepturile omului, si un raport de admitere din partea Comisiei de buget-finante. Guvernul nu a sustinut initiativa legislativa, motivandu-si decizia prin faptul ca exista deja un act normative care reglementeaza situatia, respective Ordonanta de urgenta nt. 7/ 2004, privind acordarea unor facilitati familiilor de pensionari, modificata prin Ordonanta nr. 88/2006, care prevede compensarea in bani a tichetelor de calatorie neutilizate incepand cu anul 2008.


Senatorii care au votat impotriva proiectului, majoritatea liberali, au motivat ca Parlamentul actual se confrunta cu un populism pe care nu l-a mai intalnit de mult timp si care se manifesta mult prea des in ultima perioada. Pesedistii i-au contrazis spunand ca nu se poate vorbi de populism atat timp cat toate asociatiile de pensionari din tara au cerut sustinerea acestei legi.


In final, legea a trecut de plenul Senatului cu 40 de voturi „pentru” si doar 18 „impotriva”.


?


Proiectul de lege prevede ca tichetele de calatorie, cu reducere de 50% din tariful stabilit, pentru calatoriile simple pe calea ferata, cu trenuri de personae saua ccelerate fara regim de rezervare clasa a II-a sau pentru mijloacele de transport intern auto sau naval, care nu au fost utilizate, sunt convertite, la cererea beneficiarului, in contravaloarea lor in bani. In scopul valorificarii acestor tichete de calatorie, legea prevede ca persoanele care nu au utilizat tichetele de calatorie cu reducere de 50% din tariful stabilit in anul precedent depun aceste tichete, insotite de o cerere referitoare la solicitarea ca acestea sa fie convertite in bani, pana la sfarsitul lunii ianuarie a anului urmator, la Casele Judetene de Pensii, respectiv la sectoarele municipiului Bucuresti.


Aceste institutii colecteaza tichetele ramase neutilizate, din fiecare judet si din municipiul Bucuresti, si le depun, in termen de 15 zile de la data primirii lor de la beneficiari, la Casa de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale. Contravaloarea tichetelor de calatorie ramase neutilizate se achita pana la sfarsitul primului trimestru al anului in curs, de catre Casa Nationala de Pensii, prin Casele Judetene de Pensii si alte sectoare ale municipiului Bucuresti.


?


Proiectul de lege va ajunge pe masa deputatilor, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz.


?


?Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.