Pensionarea anticipata – luata la bani marunti

Pensionarea anticipata – luata la bani marunti

0 64

Noua lege a pensiilor aduce o serie de modificari importante fata de legea precedenta atat in ceea ce priveste pensionarea pentru limita de varsta cat si cea anticipata.
Una dintre cele mai importante noutati se refera la varsta de pensionare, care incepand de anul acesta va creste progresiv, urmand ca in 2015 barbatii sa iasa in pensie la 65 de ani, iar femeile, in 2030, sa se poata pensiona la 63 de ani.
Odata cu schimbarea legii, de la 1 ianuarie brasovenii au luat cu asalt ghiseele Casei Judetene de Pensii (CJP) Brasov pentru a-si depune dosarele de pensionare anticipata.
Insa, ar trebui ca avantul lor sa fie putin mai temperat si sa se gandeasca mai bine daca pensionarea anticipata este cu adevarat ceea ce isi doresc pe termen lung.
In plus, vor creste si stagiile minime de cotizare, iar penalizarea la pensionarea anticipata a fost marita, astfel ca veniturile celor care cer acest lucru ar putea sa scada chiar cu jumatate.
Brasovenii care se pensioneaza anticipat incepand cu 2011 vor primi bani mai putini, in noua lege a pensiilor fiind prevazuta o penalizare mai mare.
Astfel, persoanele care vor iesi in pensie cu cinci ani inaintea limitei de varsta pot pierde aproape jumatate din banii care li s-ar cuveni la pensionarea pentru limita de varsta.
Liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu, este de parere ca oamenii pot fi usor pacaliti la calcularea pensiei, avand in vedere ca sunt unele prevederi greu de inteles pentru cineva care nu lucreaza in domeniu.
Florin Hossu a adaugat ca noua lege a pensiilor nu este nici pe departe ceea ce si-ar fi dorit sindicalistii, care au spus ca multe dintre amendamentele aduse actului normativ, inclusiv cel legat de varsta de pensionare, nu au fost acceptate de guvernanti.
Noua lege a pensiilor a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2011 insa aceasta va putea fi aplicata numai dupa ce vor fi realizate normele metodologice in baza carora legea va fi aplicata.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.