Pensiile speciale rezolvate de către PSD până la sfârșitul lunii ianuarie!

Pensiile speciale rezolvate de către PSD până la sfârșitul lunii ianuarie!

0 168

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat marți convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru eliminarea pensiilor speciale. Ciolacu intenționează să propună ca dată pentru reluarea lucrărilor Parlamentului ultima săptămână din luna ianuarie. Propunerea lui Ciolacu a fost validată în Comitetul Executiv al PSD.

Marcel Ciolacu

„Deoarece a ieșit informația în spațiul public că nu pot fi dublate alocațiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile speciale, o să cer colegilor o sesiune extraordinară a Parlamentului cu ordinea de zi eliminarea pensiilor speciale”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, înaintea ședinței Comitetului Executiv a partidului, prima din acest an.

Sesiune extraordinară dorea și PNL
Joia trecută, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în care să fie supus la vot proiectul de lege al liberalilor privind tăierea pensiilor speciale.
El susținea atunci că din economia rezultată din tăierea pensiilor speciale Guvernul ar avea bani pentru plata alocațiilor majorate: „Alegeți domnilor pesediști – ori pensii speciale, ori alocații pentru copii!”. In realitatea varianta PNL de rezolvare a problemei pensiilor speciale nu are viitor pentru ca maniera de rezolvare este neconstituțională, blocajul CCR nu poate fi evitat. Tocmai aici este marea problema a pensiilor speciala – evitarea unor variante care pot fi atacate la Curtea constituțională (CCR).
Varianta PSD rezolva problema evitând un eventual blocaj la CCR. Practic la Camera Deputaților va fi dezbatut și probabil votat un proiect care a trecut de Senat.
Perversitatea liberalilor este imensă, prin ceea ce fac doresc blocarea variantei PSD, servind practic intereselor celor care beneficiază de aceste pensii speciale.
Practic Camera Deputaților a amânat în decembrie, pentru acest an, votul asupra proiectului PNL de abrogare a pensiilor speciale, un proiect ce urma prin neconstituționalitate să fie blocat de CCR. Proiectul PNL, care a primit avizul favorabil în Comisia de Muncă, propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare. Liberalii susțin menținerea pensiilor speciale doar pentru militari deși, inițial, aceștia au pledat și pentru păstrarea beneficiilor și pentru magistrați.

Varianta Teodorovici – Pensiile speciale vor fi impozitate.
Proiectul de lege (varianta Teodorovici) a fost votat în 2019, de 76 de voturi „pentru” și niciun vot împotrivă. Printre cei care sunt vizați de lege se numără foștii președinți, parlamentarii și judecătorii, pragul este situat la 70.000 de lei. Au fost și aște variante, PNL propusese un prag de impozitare de 5000 de lei, iar USR – 4000 de lei. 
Votul s-a dat însă pentru varianta lui Teodorovici, care prevede pragul de 7.000 de lei pentru impozitare.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.