Pensia pe dezbracate

Pensia pe dezbracate

0 80

Presedintele Basescu ii cerea, cu ceva vreme in urma, premierului Tariceanu, sa-si prezinte sursele de finantare din care s-a angajat sa asigure majorarea pensiilor pentru amarastenii de varsta a treia. Cred ca este singura ocazie in care primul ministru si-a dorit sa fie ziarist si sa pretinda, asa cum legea ii garanteaza in teorie lucratorului media din Romania, sa-si pastreze sursele sub anonimat. Cum seful Guvernului si-a ales in viata o meserie mult mai banoasa decat cea de jurnalist, a fost nevoit sa ceara subalternilor divulgarea surselor cu pricina.


Cu un aer conspirativ, ca si cand dezveleau lasciv secrete indelung ascunse de ochii muritorilor si tinute doar pentru uzul vinovat al ministrilor, mandatarii lui Tariceanu au deconspirat totusi la televizor arcanele finantarii. De la ministrul de Finante Vosganian am inteles ca pensiile, practic, se vor autofinanta, si nici nu trebuie cautata vreo sursa misterioasa pentru a sustine sumele uriase de care este nevoie pentru ca Guvernul sa-si tina promisiunea. Am mai aflat ca pensiile deja mari si foarte mari inca dinainte de operatia de marire comandata de Tariceanu vor asigura circuitul necesar finantarii, pentru ca se vor duce in consum.


Iata ca patima consumista de care romanii s-au molipsit definitiv de la occidentali e totusi buna la ceva, nu doar la cresterea colesterolului. Pe langa raderea produselor de pe rafturi si raspandirea obezitatii, baga bani cu ghiotura in buzunarele legate? la gura ale pensionarilor nevoiasi.


Va sa zica,? nenorocitii de batranei care se zgarcesc sa-si cumpere mai mult de o jumatate de pui pe luna tin pe loc sistemul de pensii. De unde naiba sa le creasca punctul de pensie dac ei nu dau iama in magazine sa-si umple ochi cosurile cu bunataturi? Asa cred ei c-o sa le-aduca postasul o pensie mai mare acasa? Innodand batiste, numarand in palma maruntisuri si sperand ca painea integrala sa se vanda nu doar feliata ci si la felie?


Noroc cu ministrul Varujan, roman de-al nostru si armean bun la suflet, ca le-a deschis ochii si perspectiva cumparaturilor. Desi amanuntul despre pensiile foarte mari de la care se asteapta cea mai consistenta cheltuire, intru binele colegilor de pensionare, ma face sa cred ca alde Hrebenciuc, cand i-a soptit lui Tariceanu pontul la ureche, tocmai isi facea planuri de pensie. Si se gandea ca n-ar strica sa si-o mareasca putin.


Celalalt ministru trimis de premier sa? dea in vileag sursele de dinamitare a pensiilor este cel al Muncii. Paul Pacuraru s-a conectat de cateva zile la mai multe studiouri de televiziune si citeste non-stop numere cu foarte multe zerouri. Cum domnia sa n-a avut o idee geniala in simplitatea ei precum colegul Varujan, a mizat pe modelul consacrat al raportarilor de plan si al depasirii normei de pensionar furajat. Nea Paul pronunta tot soiul de sume astronomice, imposibil de controlat, inspirandu-se din logoreea plina de cifre si procente a fostilor eroi ai muncii socialiste. Care nu conteneau, la plenare sau intruniri tovarasesti, sa siluiasca aritmetica de partid si de stat.


E drept, pe de alta parte, ca nici n-ai ce sa raspunzi cand de partea cealalta a mesei iti cere socoteala o alta buna numaratoare de bani si excelenta socotitoare de onorarii. Ati recunoscut-o pe Elena Udrea, prelungirea vie a curiozitatii prezidentiale despre sursa banilor de pensii in Romania. Duduia Udrea asa-ntreaba de cu pasiune, de parca ar intelege daca cineva competent in domeniu i-ar explica pe indelete de unde-ar putea veni banii astia. Ca sa nu scape ocazia de a fi si dumneaei populista, n-a uitat sa adauge ca „nu-i vorba, pensiile ar trebui marite 100% in Romania si tot n-ar fi de-ajuns”.


Le-as sugera premierului si amicilor lui din PSD s-o interpeleze imediat pentru o asa enormitate cu iz electoral si sa-i ceara sa-si dezvaluie si mneaei cate ceva. Sursele, la ce v-ati gandit?


In felul acesta, toti beligerantii si-ar putea ocupa vara asta plictisitoare cu un joc incitant, pe dezvelite, avand ca miza pensiile.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.