Penelistii, sclavi pe plantatia de trandafiri a PSD

Penelistii, sclavi pe plantatia de trandafiri a PSD

0 162

Penelistii brasoveni umpleau zilele trecute paginile ziarelor si sticla televizorului de parfumul unei intreceri floristice la care ii invita pe toti locuitorii urbei. Sub sloganul „Inflorim orasul in luna lui florar”, cetatenii sunt indemnati de cele cateva premii ale concursului sa-si decoreze ferestrele cu jardiniere de flori. Dupa cum declara vicepresedintele PNL Brasov, Gabriel Andronache, „si membrii structurilor de conducere judetene si municipale au promis ca se vor implica, adica isi vor monta jardiniere la ferestre“.


Dupa ce penelistii de la nivel central, in frunte cu premierul Tariceanu, si-au oferit glastrele personale pentru trandafirii cam ofiliti ai PSD-ului, patima floral-politica de primavara s-a extins in provincie. Cetatenilor brasoveni nu li s-a explicat suficient ca proiectul „Flora”, cu care PNL-ul vrea sa parfumeze cardasia urat mirositoare liberalo-social-democrata, este menit sa scoata la lumina rozele pesediste, afectate de statul in sera Opozitiei. Nu stiu pe ce plantatii isi cultiva pesedistii insemnele electorale, dar va fi nevoie de o recolta serioasa de flori ca sa acopere mirosul intereselor petroliere ale noii incuscriri dintre oligarhii celor doua partide.


Membrii aia din structurile de conducere pomenite de Andronache nici n-aveau alta solutie decat sa-i scoata la fereastra, dupa ce s-au pomenit cu bratele incarcate de trandafirii proaspetei imperecheri, pe deasupra plini de spini.


Sa recunoastem ca orasul va avea un aer mai vesel dupa ce participantii la concurs isi vor atarna jardiniere la feresti. Ce daca-i plin de gropi, de santuri si de canalizari destupate? Macar va mirosi frumos.


Intentia de a parfuma orasul, care colcaie de paraziti pe dedesubtul tencuielii, seamana cu gestul unui sofer de tir, care se da cu deodorant pe la subtiorile paroase, facand ceea ce se cheama un dus turcesc (pe nedrept, insa, pentru ca orientalii chiar se spala).


Initiativa penelista de dezodorizare a orasului vine dupa o alta incercare de cosmetizare a urbei, demarata in urma cu vreo doua luni la Brasov. Firma care salubrizeaza cea mai mare parte a orasului pornea atunci o campanie prin care doreste sa sensibilizeze cetateanul in pastrarea curateniei strazilor. Laudabil proiectul, indoielnica metoda. Compania cu pricina ii premiaza pe toti cei care iau atitudine orala impotriva nesimtitilor care arunca mizerii pe jos. Nu ca n-ar avea de lucru, dar premiile si le vor adjudeca exclusiv babatiile sfatoase si artagoase de care sunt pline strazile si care se indeletniceau cu cicaleala trecatorilor si inainte sa le premieze cineva.


Nu mi-e clar cum contribuie la mentinerea curateniei o baba guraliva si cate mizerii de pe strada se vor speria de stropseala ei. Dupa cum nu stiu cu ce il consoleaza pe trecatorul caruia i-a cazut in cap zidaria friabila de pe o fatada de bloc faptul ca de la etajul doi rad de el o gasca de muscate in glastra.


Oricum, intre dadaceala octogenarelor acrite si lafaitul in soare al florilor din jardiniere, sa recunoastem ca ultimul este un gest mai inspirat. Si miroase si mai frumos.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.