Pelerina invizibilitatii la un pas de realitate!

Pelerina invizibilitatii la un pas de realitate!

0 82

Oamenii de stiinta sunt foarte aproape de a confectiona o „pelerina a invizibilitatii”, potrivit unui studiu recent coordonat de fizicianul italian specializat in bioinginerie Fiorenzo Omenetto, informeaza ansa.it.
Cercetatorii de la Tufts University din Boston, coordonati de Fiorenzo Omenetto, au conceput un material care va face ca obiectele pe care le acopera sa devina invizibile pentru ochiul uman. Materialul are in textura sa multe structuri microscopice, mai mici decat componentele undelor electromagnetice, asamblate intr-un asemenea mod incat reflecta undele luminoase in jurul lor, la fel cum pietrele deviaza apa in jurul lor.
Noul material are efect doar in cazul undelor terahertz, care sunt mult mai lungi decat undele luminoase, insa Fiorenzo Omenetto considera ca acest concept va putea fi utilizat in viitorul apropiat si pentru a devia undele luminoase, singurele unde electromagnetice vizibile pentru ochiul uman. Oamenii de stiinta au inceput cu o bucata de matase naturala avand o suprafata de un centimetru patrat, in care au fost introdusi 10.000 de piese rezonatoare din aur.
In conditii normale, undele terahertz trec prin matase, insa noul material produce o anumita rezonanta atunci cand este expus la aceste unde. Materialele care prezinta capacitatea de a devia undele electromagnetice, cunoscute sub numele de „metamateriale”, exista deja de mai mult timp, insa elementul-cheie al noului material consta in componentele sale. „Noutatea acestui metamaterial este data de faptul ca acesta este complet biocompatibil”, a declarat Fiorenzo Omenetto.
„Acest lucru inseamna ca el poate fi implantat direct in corpul uman, fara a cauza reactii alergice”, a adaugat savantul italian.
Cercetatorii de la Tufts University au inserat acest material in tesutul muscular al unui porc de Guineea si au constatat ca materialul producea in continuare acea rezonanta specifica. Descoperirea va putea fi folosita in viitorul apropiat nu doar pentru a fabrica celebra „pelerina a invizibilitatii”, ci si pentru alte aplicatii, mai ales in biomedicina.
„Un exemplu este fabricarea unui senzor de glucoza pentru diabetici”, a declarat Omenetto. Materialul implantat va reactiona la modificarile concentratiei de glucoza din organism si ar putea fi folosit pentru a trimite, de exemplu, un mesaj de avertizare pe telefonul mobil al pacientului. „O alta idee ar fi sa folosim acest material pentru a face ca anumite organe interne sa devina «invizibile», permitandu-le astfel radiologilor sa vizualizeze mai bine anumite parti din organism care sunt acoperite de aceste organe”, a adaugat savantul italian.
Studiul a fost publicat in cel mai recent numar al revistei saptamanale Advanced Materials.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.